COVID-19 Нови пазар страната

Рекорден брой нови случаи на новозаразените с COVID-19

Рязък скок в броя на новозаразените с COVID-19 е отчетен в страната през изминалото денонощие, показват данните в Единния информационен портал. Новите случаи са 436 при направени над 5400 PCR теста. От началото на пандемията това е най-високият брой диагностицирани за 24 часа.

В Североизточна България положителна проба за през денонощието са дали 46 души – 18 в Търговищка област, 11 в Русенска, 9 в Шуменска, 5 в Разградско и 3 в Силистренско.

Заразените у нас вече са повече от 22 300, като активните случаи са над 6100. 971 души са хоспитализирани, 57 от пациентите са в интензивни отделения.

За денонощието са починали 8 души с доказан COVID-19, а преборилите инфекцията са 131.

Доц. Кунчев: При ръст на COVID-случаите може да има допълнителни мерки

Според главния държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев високият брой новозаразени се дължи основно на вълната, която тръгна в Европа преди около 3 седмици.

„Очевидно става въпрос за така очакваната есенна, втора вълна. Друг е въпросът колко бързо ще се развие тя, колко ще бъде интензивна, така че да не допуснем здравната система да бъде до такава степен натоварена, че да не може да отговаря на търсенето на медицинска помощ“, заяви той.

При по-голямо нарастване на инфектираните с COVID-19 у нас е възможно да бъдат въведени допълнителни мерки, добави доцент Кунчев и уточни: „Разбира се, някакви допълнителни ограничения, ако продължава този темп на нарастване, трябва да се обсъдят и да бъдат въвеждани, но веднага искам да успокоя, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища“.

Относно големия брой хоспитализирани пациенти доцент Кунчев каза, че към този момент няма опасност за здравната система, тъй като на този етап са заети около 10-12% от определените за COVID-19 легла.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ФИРМЕН САЙТ


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на фирмен сайт, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.