Реката в Нови пазар с нов красив облик

Една река в дере, пресичаща малък град, ще се превърне в модерно и красиво място за разходки. Около нея от години хората са вдигнали къщи. Минава и улица. Но откакто Нови пазар съществува, градът се развива, а реката, която пресича населеното място, си остана едно дере, обрасло с всякаква растителност.

Новият кмет Георги Георгиев се захвана с амбициозната задача да почисти и изгради река Крива. „Това е проект, който предстои. Той е и най-належащ за хората. Предвижда се да се изгради бетонно корито, страните на склоновете да бъдат бетонирани“, каза младият управник. Той и екипът му планират да поставят и осветление в централната част, за да бъде по-красиво. Ще бъдат изградени и парапети.

Така хората, докато се разхождат по крайречната улица „Марица“, която се вие край реката, ще стигат до емблемата на Нови пазар – Часовниковата кула. Старата била построена през 1826 г. Днешната часовникова кула е пренесена на сегашното си място през 1865-1868 г. и се счита за символ на града.

 

Кметският екип си е поставил за задача за 2020 г. доста проекти и в града, и в селата.

По програма „Красива България“ предстои ремонт на покрива и фасадата на Спортната зала. Базата ще има нов „таван“, с който ще спрат течовете и съоръжението ще може да се използва пълноценно за спорт от жителите на града. В Нови пазар хората тренират футбол, има няколко клуба по карате, по смесени бойни изкуства, кикбокс. Мажоретки също тренират в тази зала. В града има още хандбален отбор, тренира се и лека атлетика. Съоръжението е строено през далечната 1973 г. Тогава за покрива са използвани заводски изпълнени панели. Конструкцията обаче се амортизирала с годините и при дъждове залата се наводнявала. После поставили дървен покрив, който обаче също протекъл. И превърнал и външните стени в грозна гледка. Залата е действаща, с направен вътрешен ремонт от предишното ръководство на общината.

 

Новият кметски екип се захвана да довърши ремонта на залата – да оправи покрива и да постави външна изолация на сградата. Общата стойност на проекта е 244 898.00 лв., от които 51% съфинансирани от бюджета на община Нови пазар за 2020 г. Екипът на кмета Георги Георгиев си е поставил задача да приключи с тези ремонти до 27.11.2020 г.

Майстори ще направят през тази година и основен ремонт на физкултурния салон на СУ „Васил Левски“. В местната поликлиника пък ще се монтират климатици и PVC прегради с врати. Ще се изгради и Пенсионерски клуб.

Предстои в следващите месеци да се модернизира спортната площадка и да се направи и детска в междублоковото пространство в кв.117 на Нови пазар. В гробищния парк, който се ползва и от християни, и от мюсюлмани, ще се оформят алеи.

Продължава и санирането на територията на общината. Нови пазар е една от 28-те общини у нас, които са одобрени да използват остатъка от средствата за саниране. В момента се подготвят проектите, за да може общината да кандидатства за саниране на сградите на две училища – СУ „Х. Исперих“ и ПГХТД „Проф. д-р Асен Златаров“.

Второто школо е с профилирана насоченост – Професионалната гимназия по селско стопанство. Там се развиват паралелки с дуално обучение и децата учат специалности, от които местният бизнес има нужда. Така че кадрите на Гимназията карат стажове в местни компании и могат да започнат веднага работа след дипломирането си.

Кметската управа планира да надгражда работещата от пролетта на 2018 г. система за видеонаблюдение в града. Идеята е „очите“ да бдят за сигурността и на хората в селата на общината.

Системата е изградена с камери, поставени на възлови места в града – както на входно-изходните артерии, така и на възлови кръстовища, в парка, в градината „Люксембург“ и в центъра на града. Монтираните обзорни камери имат аналитични функции – разпознават регистрационните номера на автомобилите и могат да контролират трафика. Те са с доста функционалности – имат и инфрачервено видеонаблюдение за снимане през нощта. Освен това могат да се връщат записите назад, за да се прегледа бързо ситуацията на дадено място при нужда.

„Целта на проекта, осъществен със съдействието на „Виваком“, е да се подобри и засили сигурността на жителите както в Нови пазар, така и в малките населени места“, казва кметът Георги Георгиев. И допълва: „Това, което предстои, е да се обхванат и малките населени места и специално селата в общината, като приоритет ще бъдат училищата, детски градини и паркове“. Системата за мониторинг е позиционирана в сградата на Общинска администрация при дежурните по общински съвет за сигурност.

Освен поставяне на камери по селата за по-голяма сигурност на жителите им, в три села – Стоян Михайловски, Памукчи и Мировци, предстои и частична смяна на водопроводната мрежа. В село Енево ще се направи основен ремонт на моста. В селата Зайчино ореше и Стан пък родителите ще могат да са по-спокойни за малчуганите си. Там ще бъдат направени съвременни детски площадки.

По Местна инициативна група „МИГ Нови пазар – Каспичан“ са разработени и одобрени няколко проекта, които чакат сключване на договори. Единият предвижда изграждане на музей. Съществуващият сега музей ще се премести в бившия Профсъюзен дом, чиято сграда в момента се санира. Там експозицията от стария музей ще заживее нов живот в модерни пространства със съвременни начини на показване на артефактите.

Вторият проект предвижда ремонт на площада и изграждане на нов шадравaн пред сградата на общината. От Държавен фонд „Земеделие“ се чака договорът за финансиране, за да се започне работа с процедури по избор на изпълнител и реализиране на проекта.

Освен това предстои да се изградят беседки и пейки, да се направи и залесяване в местността Станата до Нови пазар. По пътя дотам ще бъдат изградени тези кътове за отдих. Местността е една от любимите дестинации за разходка на жителите на Нови пазар през почивните дни.

Повече средства в бюджета за 2020 г. има за културна програма. „65 000 лв. са отделени за реализиране на културния календар на общината. Това е с 3 000 лв. повече от миналата година, а за мащабите на Нови пазар не е малко.

Смятаме да добавим и да организираме мероприятия, интересни за различни възрасти. Общината ще организира два национални конкурса“, обясни зам.-кметът по хуманитарна политика Ивайло Петров. През пролетта в Нови пазар ще се проведе Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“, както и Националният конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши“. В календара на общината са залегнали всички традиционни български празници.

Всичко това става факт с решението на местния парламент да не увеличава местните данъци и такси през тази година.

Източник: kmeta.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *