Разделят областите на две – с и без коронавирус и с различни ограничения

Областите в България се разделят на две – такива, в които вече има случай на коронавирус, и такива, в които все още няма.

Това обясни ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на кризисния щаб за борба с коронавируса, след заседанието на Съвета по сигурността, провел се в Министерски съвет.

В първата група ще се предприемат 8 мерки за защита на населението, във втората група области – 5 мерки.

В областите без потвърдени случаи на коронавирус – учебните занимания ще се провеждат при засилени мерки с трикратна дезинфекция, 15 минути проветряване, миене на ръцете, а преди първия учебен час ще има 5-минутен инструктаж от учителите към децата според инструкциите на СЗО.

Учениците и персоналът със симптоми на грип незабавно трябва да се освобождават, персоналът трябва да е с повишена бдителност.

Провеждането на културни масови прояви ще става само при събиране на до 250 души, като се осигури минимално разстояние по един метър между присъстващите. Това се отнася за кина, театри, хората ще стоят през място, а прожекциите ще са по нарядко, за да може след всяко представление или прожекция да се дезинфекцира.

По отношение на спорта – пристигащите от чужбина отбори ще трябва да останат 14 дни в изолация, преди да дойдат в страната, става въпрос особено за рискови страни, от които се очакват отбори за квалификациите на Олимпиадата от Южна Корея, Иран, Италия. Остава се на областните управи да взимат по-твърди или меки решения според ситуацията.

Вторият вид области са тези, в които вече има потвърдени случаи на коронавирус. Там се отменят веднага занятия в училища и детски градини, ако имам потвърден случай.

Учебните занятия се преустановяват за 14 дни със заповед на РЗИ.

И в тези области няма да се допускат деца и персонал в детски градини и училища с грипоподобни симптоми.

Изцяло се забраняват посещенията на външни лица в домове за деца, възрастни и хора с увреждания.

Забраняват се зелени училища, научни прояви – отменят конгреси, конференции, научни конференции.

Мерките в кината и театрите остават същите.

Провеждането на спортни мероприятия обаче се преустановява, или ако няма възможност за отлагане – ще се провеждат без публика.

Мерките засягат и частния бизнес – не трябва да има струпване на хора, трябва да е осигурено разстояние.

“Ако не могат, по-добре да затварят”, категоричен бе ген. Венцислав Мутафчийски.

“Не трябва да спира производството, икономиката, работата на администрацията, но трябва да се спрат излишните ходения наляво и надясно. Това е вербална препоръка”, каза Мутафчийски.

Експерътът анализира, че “трябва да узреем и да се самоограничим”, а от думите му се разбра, че в Италия именно липсата на ограничение е помогнала за разпространяване на заразата.

Той добави, че в момента се обсъжда дали грипната епидемия в София да бъде удължена.

Мутафчийски се обърна към болниците и към обществото: “Когато в дадена болница се установи случай на COVID 19, се предприемат карантина и след нея лавина от мерки, изолиране, осигуряване на различни входове и изходи. Но това не значи затваряне на лечебното заведения – нито една болница няма да бъде затворена”, каза той.

Спешният институт “Пирогов” приема пациенти след установените два случая на коронавирус късно снощи, обясни проф. Венцислав Мутафчийски.

Там е извършена “тежка дезинфекция” и са изпълнени всички препоръки на РЗИ.

Извършена е трансформация на дейността на Кардиологичното отделение, както и на Неврологичното отделение.

“Задълженията остават същите, но с известни рестрикции. Имаше снощи за кратко нарушен прием със спешните кабинети, но пациентите са били поети от ВМА и Александровска болница. В момента режимът на работа е нормален”, категоричен бе генералът.

Източник: news.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.