Радио Свободна Европа се завръща в България, защото медийната свобода е ограничена

Радио Свободна Европа обяви, че ще поднови новинарската си дейност за България и Румъния „като опит да подсили медийната ситуация в двете държави“. Съобщението беше публикувано на уебстраницата на медията.

България и Румъния са първите страни от ЕС, в което радио Свободна Европа решава да се завърне след десетилетия работа в годините на студената война и прехода след падането на комунизма. Емисиите на радио Свободна Европа/Радио Свобода бяха прекратени след влизането на България и Румъния в НАТО и ЕС. Българската секция беше закрита през 2004 г., а румънската през 2008 г.

Американската медия с европейска централа в Прага смята да възстанови дейността си за България от декември 2018 г., като ще предоставя репортажи и анализи на български и ще си партнира с независими местни медии, за да подпомогне съществуващи проекти, които развиват отговорността пред обществото и разобличават фалшиви новини.

„Надяваме се по-специално, че нашите репортажи, осъществени от местни журналисти, ще помогнат за израстването на свободните медии, ще промотират демократичните ценности и институции и ще поддържат дискусията за членството в НАТО, ЕС и западните организации. Чакаме с нетърпение да си партнираме с независими местни медии и с гражданското общество“, коментира президентът на медията Томас Кент.

Радио Свободна Европа припомня, че е организация, работеща в държави, „където медийната свобода е ограничена или където не е изцяло развита професионалната журналистика“.

В съобщението по повод завръщането в България и Румъния се казва още, че „правителствени служители, представители на гражданското общество и журналисти в двете страни изразиха загриженост от това, че дезинформация, корупция и разделение в обществото отслабват политическите им системи“.

Радио Свободна Европа има бюра в няколко държави на Балканите: Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора, както и програма на румънски за Молдова.

Програмите на Радио Свободна Европа/Радио Свобода се излъчват в 20 държави, на 26 езика и достигат до около 26 милиона души. Радиото има независима редакционна политика и се финансира от американския Конгрес чрез управителен съвет.

В годините на комунизма три чужди медии имаха ключова роля за информирането на българите – Би Би Си, Свободна Европа и Дойче веле. Сега само германската медия има българска редакция. Свободна Европа преустанови работата си за България през 2004 г., а Би Би Си излъчи последното предаване на български език на 23 декември 2005 г.

Източник: radian.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *