| посещения | | Архив Обяви Контакти За реклама Изпратете ни новина
България

Работеща България излиза на протест за достойни заплати на 27 октомври

Работеща България излиза на национален протест на 27 октомври под знамената на КНСБ с искане за достойни заплати. Това реши Координационния съвет на Конфедерацията днес. Мотото на протеста ще бъде „Работеща България иска по-високи заплати“.

Шествието ще тръгне в 11:30 от площад „Св. Александър Невски“ и ще мине през две спирки – Министерския съвет и централата на АИКБ, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Имаме своите претенции към държавния бюджет за области, които не са дофинансирани и ще останат такива и през следващата година. Това са най-вече агенциите, които работят на терен – тези за социална защита (АСП, Агенцията по заетостта), приходните агенции – НАП и митници, домовете за стари хора, училищното здравеопазване. За тях е предвидено 5 на сто увеличение в хазната за 2018 година, а ние искаме поне 10, а на места и 15%, посочи Димитров. Сред причините за протеста е хроничният дефицит в областта на науката – БАН и Селскостопанска академия. Затова КНСБ ще подкрепи и техния протест на 1 ноември.

Сами чухте исканията на пожарникарите в събота, а се задава и протест на полицаите, обяви лидерът на КНСБ пред журналисти.
Исканията на Конфедерацията са само за заплати, в тях няма политическа намеса. Не смятаме да сваляме правителството, напротив повечето наши членове смятат, че то ще изкара пълния си четиригодишен мандат. Затова трябва да дава заплати и ние ще ги поискаме на 27 октомври, отсече Пламен Димитров. Той определи като правилни думите на премиера Бойко Борисов, че бизнесът трябва да плаща по-високи заплати и го насърчи да продължава с изявленията в тази посока.

Основната ни цел е да накараме правителството да създаде среда, в която да преговаряме спокойно с реалния бизнес, в предприятията, за по-високи заплати.
Кресчендото, което напоследък се лее от София и някои представители на работодателски организации, само заглушава нашите разговори, посочи президентът на КНСБ.

Затова КНСБ настоява за изцяло нова глава в Кодекса на труда, която да регламентира как се договарят заплатите и това е едно от исканията на организацията към кабинета.
Настояваме България да се присъедини към Алианса за по-високи заплати, който сега се формира в Европа, обяви още Пламен Димитров. Той е иницииран от Европейската конфедерация на профсъюзите и цели да обедини представителите на Европейската комисия, държавите-членки и мултинационалните компании в името на по-високи заплати в Източна Европа.

Създава се ядро за натиск от 8 държави, сред които Германия, Холандия, Франция и Швеция – най-големите инвеститори. Включва се и Вишеградската четворка. Страната ни трябва да се включи в тази инициатива, защото това ще доведе до реален ръст на заплатите у нас, категоричен бе Димитров.
На митинга се очакват около 6 000 души, всеки от които ще представлява своят сектор. Не искаме да събираме цяла България, а да изразим ясно и силно искането на работещите за по-високи заплати, посочи лидерът на КНСБ.

Сред другите причини за протеста са опитите да бъдат отнети изконни права на работещите у нас като добавката за стаж и възраст, популярна като „клас“.
Недоволство предизвикват и намеренията в бюджета на ДОО да бъдат орязани парите за болнични за първите три дни, заяви президентът на най-голямата обществена организация.

Ще протестираме пред АИКБ, защото техния председател в момента оглавява Асоциацията на българските работодатели. Подозирам, че в сградата няма да има никого, защото ще ги е страх, но поне ще чуят какво мислят хората за тяхното поведение спрямо работещите, обобщи Пламен Димитров.

Според председателя на федерацията на миньорите Валентин Вълчев в много от фирмите от реалния сектор има увеличение на заплатите. В момента обаче текат преговори за следващата година и подобно шествие ще помогне на хората в предприятията да договорят по-високо заплащане за следващата година.
България е най-бедната държава и това важи и за здравеопазването, посочи вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов. Той повтори едно от основните искания на медиците – работещите в големите и малките градове да получават достойни и съизмерими възнаграждения.

Източник: knsb-bg.org

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

Твоят коментар