Работа при жега – какво ни казва наредбата

Специален коментар на Радостин Павлов, общински координатор за КНСБ – Нови пазар

Максималната гранична стойност на температурата през лятото на работното място е допустимо да достигне 28 °C за лека и средно тежка физическа работа, и 26 °C за тежка физическа работа.

В Наредбата са предвидени случаи, в които при жега навън, температурите на работното място могат да се повишат (с 3 °C до 5 °C ), но не може да бъде повече от 33 °C за лека и среднотежка физическа работа и 31 °C за тежка физическа работа.

Как се контролира температурата?

Работодателят ми е длъжен да извършва оценка на риска на работното място, съответно при работа на открито и при необходимост да прави измервания. (Измерванията на температурата, влажността и скоростта на движение на въздуха на работните места се извършват най-малко в два последователни дни през топлия и през студения период на годината. Може и в един ден, но при най-неблагоприятни условия в предвидените от закона случаи.).

Ако се установи, че е налице несъответствие с установените оптимални или допустими гранични стойности (при работни места в сгради) или съществува риск от слънчев/топлинен удар, преохлаждане и измръзване (при работа на открито), работодателят трябва да вземе мерки като:

– смяна на работното оборудване;
– реорганизация на работния процес (вкл. осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност);
– осигуряване на колективни средства за защита вентилация, изолация и др.;
– осигуряване на подходящо работно облекло;
– достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки.

Важно!

Работата на открито трябва да се преустанови при опасно ниски или високи температури, гръмотевични бури, обилен валеж, силен вятър и гъста мъгла, определени с код “оранжево” или “червено” от Националния институт по метеорология и хидрология, ако създават заплаха за живота и здравето на работещите и за безопасното изпълнение на трудовата дейност.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *