Ковид делта Индия

Първи случай на индийския вариант на COVID-19 в Плевен

Проба на заразен с COVID-19 пациент от Плевен е установена като индийския вариант “делта”. Пациентът е мъж във възрастовата група между 20 и 30 години. Той е с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина. Изследван е в болницата заради високата температура, задух и болки в гърдите. Диагнозата е била COVID-19, но мъжът не е бил настанен в лечебното заведение, а е поставен под домашно лечение, информира Радио Шумен.

Индийският вариант на новия коронавирус доминира в момента в Англия и Шотландия, където предизвика ръст на настанените в болница. Изследвания на британски учени показаха, че вариантът Делта е с 60% по-заразен от британския, наречен Алфа и вече е разпространен в повече от 60 държави по света.

Учени от Сингапур установиха, че в пробите на около 95% от тестваните в страната пациенти се изолира точно варианта Делта.

Лекари от Мумбай предупреждават, че зачестяват усложнения като образуването на микротромби, водещи до развитието на гангрена.

Делта провокира симптоми, които досега не са наблюдавани при заразени с COVID -19 – увреждане на слуха, тежко стомашно разстройство и кръвни съсиреци, които водят до гангрена.

Лекари от Мумбай предупреждават, че зачестяват усложнения като образуването на микротромби, водещи до развитието на гангрена.

Абдул Гафур, инфекционист в болница в Ченай, Индия, заяви, че вирусът става все по-„непредсказуем” с появата на новите варианти. Той добавя, че сега има много повече пациенти с диария в сравнение с първата вълна.

DW:

Тази мутация междувременно е широко разпространена и във Великобритания – преобладаващата част от новите инфекции там са свързани именно с нея. Регистрират се и все повече регионални огнища на зарази с висок брой нови инфекции.

Една страна, потънала в скръб
В Индия пандемията се разпространява мълниеносно. Над 330 000 новозаразени бяха регистрирани само за едно денонощие. В никоя друга страна в света положението не е по-тежко. Само през последните четири денонощия в Индия са се заразили над един милион души. На снимката: съсипани от мъката роднини на починал пациент край една от болниците в град Ахмедабад.

Джени Харис, ръководителка на британската Здравна служба, предупреди, че вариантът Делта междувременно е преобладаващ в цяла Великобритания. Затова тя призова всички хора да се ваксинират и да не пропускат втората доза, защото това може да се окаже решаващият фактор.

Анализ на риска, изготвен от британското здравно министерство, обяснява бързото разпространение на варианта Делта с две основни причини. Първо, въпросната мутация изглежда е значително по-прилепчива както от първоначалния вариант на вируса, така и от варианта Алфа, както вече се нарича британската мутация.

Препълнени болници
Пациенти с Ковид-19 чакат реда си в болница в Ню Делхи. Много от здравните заведения в страната са препълнени. “Не ни достигат легла, кислород, лекарства”, казва пред ДВ индийският лекар Шухин Байай, директор на верига от няколко клиники. “Принудени сме да връщаме болните. Това, което става в страната, е истински апокалипсис.”

Оказва се също така, че заразените с варианта Делта очевидно пренасят инфекцията върху много повече хора. Лабораторни изследвания показват освен това, че при заразените с Делта мутацията вирусите се размножават много по-бързо в организма.

Несмогващи крематориуми
От началото на пандемията в Индия са починали вече над 185 хиляди души. Ежедневно броят на жертвите нараства с повече от 2000. Кремацията е единственият вид погребение, разрешен от индуизма. Но на много места в страната крематориумите не смогват да изгарят труповете.

Втората причина е, че ваксините срещу Ковид-19 изглежда не осигуряват достатъчно силна защита срещу въпросната мутация. Особено след първата доза защитата от зараза явно е значително по-ниска от очакваното. Британско изследване, което още не е проверено от независим източник, стига до извода, че еднократно ваксинираните са защитени само до около 34%, вместо очакваните 51%. След втората доза тази разлика намалява: ваксината на BioNTech/Pfizer предпазва от Ковид-19 до 88%, вместо очакваните 93%, а ваксината на AstraZeneca защитава докъм 60%, вместо 66%. От което следва, че двойната имунизация сериозно увеличава защитата.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *