AirCar

Първи полет на летящия автомобил AirCar (видео)

Много големи компании разработват летящи „автомобили”. Toyota вече е инвестирала почти $400 млн. за летящо такси, което да може да достига 330 км във въздуха и да прелита до 240 км. През януари Porsche патентова своя версия на летящ автомобил, но общото тук е, че говорим за апарати с вертикално излитане, които приличат на големи дронове.

Но словашката компания Klein Vision буквално е направила летящ автомобил. AirCar е снабден с две подвижни крила. Във видеото се вижда трансформацията от машина за наземен транспорт в летящо превозно средство, което излита и каца на писта.

В „наземен вид” AirCar напомня на нещо средно между безкрилен самолет и супер автомобил, който може да превозва четири човека. Преди полет опашката се удължава 60 см назад. Крилата, монтирани надлъжно зад пътническата кабина, се разгъват и машината придобива вид на летателен апарат. Този процес е напълно автоматизиран.

За съжаление липсва всякаква техническа информация. Щефан Клайн обяснява, че леката конструкция от композитни материали позволява създаването на модели с различни конфигурация на салона, с два двигателя и даже кола-амфибия, която да се движи по вода.

AirCar не е първата разработка на летящ автомобил, в която участва Клайн. Той водеше разработването на AeroMobil, който трябваше да стане сериен през 2020 г. Но това така и не се реализира. По време на един от тестовите полети прототип на AeroMobil падна от 300 метра в следствие на „непредвидени усложнения”. Пилотът катапултира.

Любопитна информация идва от руския стартъп Scienex, който успешно изпитал система за управление на бъдещ летящ автомобил, наречен Flyter. Него може да видим през 2021 г., или поне така обещава Евгений Търнова, основател на Scienex. Но за това трябват средства, така че предстои да видим дали въобще ще видим прототип на Flyter.

Източник: vesti

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.