Първи летен турнир по традиционна стрелба с лък – Плиска 2018

Място на провеждане: НИАР Плиска
Дата: 25.08.2018 г.

РЕГЛАМЕНТ

Участниците се състезават в две категории:
1. ИСТОРИЧЕСКИ ЛЪК – лък с исторически достоверен дизайн, без прорез за стрелата
2. ТРАДИЦИОНЕН ЛЪК с прорез за стрелата

Разрешени са всякакви хватове и в двете категории.
Забранени са спусъци, мерници, повече от един нокпойнт на тетивата и всякакви отбелязвания по лъка, които могат да бъдат ползвани за прицел.
Попадение след рикошет не се зачита!
Няма изисквания за материала, от който са изработени стрелите.
Няма изисквания за исторически облекла.
Турнирът се провежда в два етапа с две отделни трасета:

– СМЕСЕН ЕТАП

– 3D ЕТАП

И двата етапа съдържат по пет отделни дисциплини.
Състезателите се разделят в две групи чрез жребий.
Двете групи стрелят едновременно в двете трасета, след което се разменят.

СМЕСЕН ЕТАП

Дисциплини:

1. Стрелба по мишена с големината на ябълка (8 – 9 см в диаметър) на разстояние 7 метра. Всеки участник има право на 6 изстрела, стрелбата се прекратява при попадение или при изчерпване на стрелите. Отчитане на точки: при попадение с първа стрела – 6 т., с втора стрела – 5 т., с трета стрела – 4 т., с четвърта стрела – 3 т., с пета стрела – 2 т., с шеста стрела – 1 т.
2. Стрелба по квадратни картонени мишени на разстояние 10 м, подредени върху щит, всяка от които с размери 20/20 см, 15/15 см, 10/10 см, 8/8 см и 6/6 см. Всеки участник има право на 6 изстрела. Последователност на стрелбата – от голяма към малка мишена. По следваща мишена се стреля след попадение в предходна. При пропуск се стреля отново по същата мишена до попадение. Отчитане на точки: 2 т. за най-голямата мишена и 6 т. за най-малката.
3. Стрелба по концентрична мишена с диаметър 20 см с пет сектора, на разстояние 12 метра. Всеки участник има право на 6 изстрела. Отчитане на точки: 5 т. за попадение в най-вътрешния кръг, намаляващи по 1 т. за всяко попадение до най-външния кръг.
4. Стрелба по концентрична мишена с диаметър 40 см от седеж (участникът седи на земята, без значение разположението на краката) на разстояние 25 м. Всеки участник има право на 6 изстрела. Отчитане на точки: 5 точки за всяко попадение в рамките на мишената.
5. Стрелба по далечна мишена с размери 80/80 см на разстояние 60 м. Всеки участник има право на 6 изстрела. Отчитане на точки: 15 т. за всяко попадение.

3D ЕТАП

1. Стрелба през пролука по 3D мишена – заек на разстояние 15 м. Стреля се през процеп в стена от слама с височина 1 м от земята. Всеки участник има право на 6 изстрела. Отчитане на точки: 6 т. за всяко попадение, попадение в ушите не се зачита.
2. Стрелба под наклон по 3D мишена – бобър на разстояние 15 м. Стреля се от крепостната стена, височина 3 метра. Всеки участник има право на 6 изстрела. Отчитане на точки: 8 т. за всяко попадение, попадение в опашката не се зачита.
3. Стрелба по 3D мишена – лисица на разстояние 25 м. Всеки участник има право на 6 изстрела. Отчитане на точки: попадение в смъртоносната зона 8 т., в зона раняване 4 т.
4. Стрелба по 3D мишена – глиган на разстояние 35 м. Всеки участник има право на 6 изстрела. Отчитане на точки: попадение в смъртоносната зона 10 т., в зона раняване 6 т.
5. Стрелба по 3D мишена – мечка на разстояние 40 м. Всеки участник има право на 6 изстрела. Отчитане на точки: попадение в смъртоносната зона 12 т., в зона раняване 8 точки.

Организаторите имат право да променят регламента по всяко време с оглед на метеорологични условия, брой участници и др.
Отделно класиране за мъже, жени и деца във всяка една от категориите.

Организатори: Емил Нешкински, тел.: 0898651210, bravewolf@abv.bg
Жасмин Първанов, тел.: 0899845949, jasminparvanov@gmail.com
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *