Пълна победа на Ердоган в Турция

Турският президент Реджеп Ердоган е получил повече от 50% от гласовете, които са необходими, за нов мандат с разширени правомощия, съобщи Висшата избирателна комисия на Турция.

„Според резултатите, Реджеп Тайип Ердоган печели абсолютно болшинство валидни гласове, което му позволява да бъде преизбран на първи тур“, каза председателят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен на брифинг в Анкара.

Той посочи, че 97.7% от гласовете са отчетени и преброени. Той уточни, че бюлетините, които още не са преброени не са достатъчен брой, за да отнемат пълното абсолютното болшинство за Ердоган. Гювен не даде окончателен резултат, но според Анадолската агенция Ердоган печели с 52.5% от гласовете след преброяването на почти всички бюлетини.

Турция „премина още една проверка за демокрация, давайки пример на целия свят”, каза Ердоган пред привърженици на Партията на справедливостта и развитието в Анкара, след като беше обявен за победител на президентските избори.

По думите му Турция ще „спечели много по-добро място на международната арена” и ще „подобри мира и благоденствието на всеки един от своите граждани”.

Той благодари на турските граждани, като каза, че избирателната активност е била най-високата в историята на страната и добави, че ще продължи да „освобождава сирийски земи” и ще поправи грешките на своята партия по време на предстоящия си президентски мандат.

Същевременно българският премиер Бойко Борисов поздрави в телефонен разговор снощи Ердоган за изборната победа.

„Убеден съм, че изразената днес воля на турския народ ще бъде основа за стабилното и консолидирано развитие на Турция във всички области”, е заявил Борисов.

Той изрази удовлетворение от засилените контакти между България и Турция в последните години и посочи, че разчита активното двустранно сътрудничество да продължи.

„Вярвам, че заедно ще работим за укрепване на връзките между нашите две страни в областта на миграцията, както и за мира и стабилността в региона”, казал премиерът на България.

Той също така е запознал Ердоган с позицията, която заяви пред европейските лидери в Брюксел, че споразумението с Турция трябва да продължи, за да бъде преодоляна имигрантската криза и че за пореден път е настоял ЕС да изплати останалата част от договорените средства.

Турският президент е благодарил на Борисов и е изразил надежда за още по-успешно партньорство между двете държави.

Независимо преброяване от опозицията потвърди резултатите и победата на Ердоган и водената от него Партия на справедливостта на развитието в извънредните президентски и парламентарни избори, въпреки сигналите за нарушения. Силно се представя и неговият коалиционен партньор Партията на националистическото действие. Двете политически сили печелят съответно 44% и 11% при 99% преброени бюлетини.

Опозиционният лидер Мухарем Индже получава 31%. Републиканската народна партия взима 23%, прокюрдската Демократичната партия на народите – 11%, а Добрата партия – 10%.

Източник: vesti.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *