Путин и Радев се поздравиха, руският президент у нас за 3 март

Телеграма до българския президент е изпратил Путин за 25-годишнината от сключването на договора за приятелство между двете държави

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави българския държавен глава Румен Радев по случай 25-годишнината от сключването на договора за приятелство и сътрудничество между двете държави. Поздравителната телеграма е публикувана на сайта на Кремъл, предаде ТАСС.

Освен това той изразява сигурност, че двете страни ще отбележат заедно националния празник на България догодина, за когато получи покана преди време от Румен Радев.

В съобщение от българското президентство заявиха, че Радев потвърдил, че е отправил покана към президента Владимир Путин да посети страната ни на 3 март 2018 г. Става ясно и че Радев е пратил поздравително писмо.
„Руско-българските отношения имат дълга и богата история. Те неизменно са основани на братска дружба, културна и духовна близост, които свързват нашите народи”, се казва в поздравлението на руския президент.

Поздравът идва само дни след историческото подписване на договора за добросъседство с Македония, като според мнозина Русия е била против, тъй като не иска стабилност на Балканите.

Руският президент подчертава, че договорът, сключен през 1992, е помогнал за разширяване на сътрудничеството между Москва и София, увеличил е обема на двустранната търговия и инвестиции, активизирал е сътрудничеството в енергийната, научно-техническата, хуманитарната и други сфери.

Заедно с това, Путин отбелязва, че в двустранните отношения остава значителен неизползван потенциал.

„Сигурен съм, че още една юбилейна дата, която предстои да отбележим през март идната година – 140-тата годишнина от освобождението на България от османско иго, ще бъде отбелязана с увеличаване на съвместната работа по всички въпроси на двустранните отношения”, добавя президентът Путин.

Путин пожелава на Радев здраве и успехи, а на гражданите на България – благополучие.

На 19 юни българският президент Румен Радев отправи покана към държавния глава на Русия Владимир Путин да посети България. Това стана в 20-минутен телефонен разговор. По време разговора, който се е провел по инициатива на българския държавен глава, са били коментирани също и дълбоките исторически и духовни връзки между българския и руския народ. По повод навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България, българският президент е отправил покана към своя руски колега да направи официално посещение в страната ни през 2018 г.

Източник: vesti.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *