Ангелов

Пускат в действие електронна система за ваксинация, чрез записване

Системата за записване на час за ваксинация срещу коронавирус започва да работи днес в 17 часа. Системата работи с една седмица напред, затова от 11-и до 25-и март ще може да си запазите час за първа игла на имунизация от трите вида ваксини, внесени досега – “Астра зенека”, “Пфайзер”, “Модерна”. Ваксинираните с “Астра зенека” ще бъдат записани служебно, тези пациенти, за които няма данни, трябва да си знаят датата за ваксинация и сами да се явят.

https://www.his.bg/ е cайтът, на който ще се нoмиpа модyлът за pегиcтpация.

След записване на час за първа доза пациентът ще получи автоматично дата за втора ваксинация. Това стана ясно на представянето на системата днес, на което присъства и здравният министър Костадин Ангелов.

Запазването на час става в четири стъпки.

Първата е попълване на личните данни и избор на начин, по който да получите датата и часа си – електронна поща или чрез SMS.

Втората стъпка е избор на ваксина. Има опция да отбележите и че нямате конкретни предпочитания.

Третата стъпка е изборът на ваксинационен център, който може да е каквото в град, така и в определена болница.

Четвъртата стъпка е определянето на часа. Системата дава възможност за записване през 10 минути. 24 часа преди да настъпи часът за ваксинация ще получите напомняне за избрания час и място.

В системата има съгласие за обработка на лични данни.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни повече подробности.

Запазването на час не е окончателно, може да настъпят много събития, може да откажете този час и да си запишете нов. Ако си запишете втори час, автоматично отпада първият“, каза министърът.

Нашата идея да стартираме масовата ваксинация в началото на месец март, дотогава трябваше да приключили по фазите по плана, но по една или друга причина – тези доставки не бяха изпълнени в срок“, обясни той, като се спря отново на проблема с “Астра зенека”.

Личните лекари са изключени, защото спецификата им е много различна на различните места. Някои са единични, други са в групови практики, има такива, които отговарят само за възрастни, някои и за деца и за възрастни, някои имат вече “зелени коридори“, поясни министър Ангелов.

По думите му, сега се работи от фаза 3 и 4, фаза 1 и 2 има много малко, които не са се ваксинирали, много малко остава от фаза 3. Когато приключат тези фази, се влиза в масовата част – при хората над 60 г. нагоре, информира news.bg .

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.