Проучване: Българите дават Среден 3 на “Борисов” 3

30% очакват положението в страната да се влоши, 38% не смятат, че ще има каквато и да е промяна

Това показва проучване на социологическата агенция “Медиана” след близо три месеца от идването на власт на правителството.

В обществото продължават да доминират песимизъм и примирение по отношение развитието на страната.

Само 18% очакват подобрение, докато 34% предвиждат влошаване на живота в България, а 38% не смятат, че през следващата година ще се постигне някякава разлика.

Почти 40% са хората, които наблюдават влошаване на материалния стандарт на тяхното семейство през последната година. Двойно по-малко, отново 18%, заявяват, че в благосъстоянието на домакинството им има положителна промяна.

Поради тези или други причини, мнозинството от хора е разочаровано от новото управление, което встъпи на власт в началото на май.

Негативно мнение за третия кабинет “Борисов” имат 54%, докато на 26% правителството вдъхва надежда. 22% смятат, че управлението ще подобри положението в страната, докато 30% са на обратното мнение.

Песимистите и оптимистите обаче са по-малко от тези, които смятат, че правителството няма да промени нищо в България – 38% от анкетираните.

Средната оценка, която гражданите дават на правителството по шестобалната система е 3,39.

Доказателство за примирението, като основна характерстика на електората, са и непроменящите се негови политически предпочитания.

Въпреки разочарованието от и скептицизма към “Борисов” 3, ГЕРБ биха били най-предпочитаната политическа сила, ако днес имаше парламентарни избори.

За тях биха гласували 24% от анкетираните от “Медиана”. За БСП гласа си биха дали 21,5%. Коалиционните партньори на Борисов от Обединените патриоти биха получили близо 8%, а четвърти са ДПС с 6,7%.

“ДОСТ практически е изчезнал от политическата карта вътре в страната. ДПС продължава да бъде основната партия на българските турци и на пръв поглед не изглежда да е понесла особени щети”, отчитат авторите на изследването.

Според тях, „Реформаторския блок“ продължава да води “своеобразен задгробен живот”.

За дясната коалиция, която преживя сериозни сътресения и не влезе в парламента, сега биха гласували 3,5% от избирателите.

Проучването е проведено този месец сред над 1000 души на 125 места в страната.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *