Протест и сблъсъци с опит за преврат в София (видео)

Протест в центъра на София, предизвикан от водната криза в Перник и организиран от партия “Възраждане” с лидер Костадин Костадинов, завърши със сблъсъци между полицията и демонстранти, при който силите на реда използваха лютив спрей. Двама полицаи са пострадали, има задържани протестиращи.

Първоначално протестът беше пред сградата на Министерството на регионалното министерство (МРРБ) на столичната ул. “Кирил и Методий”. Събралите се привърженици на “Възраждане” поискаха оставката на правителството. По информация на МВР напрежението е ескалирало при опит на демонстрантите да щурмуват сградата на ведомството От МВР заявиха, че това е била причината полицаите да използвай спрей.

По данни на Спешна помощ, цитирани от БНР, над 30 души са пострадали от спрея, а на място са изпратени шест линейки. Част от пострадалите са били откарани към Университетска болница “Царица Йоанна” в София.

Участници в протеста обясниха, че са се събрали представители на регионалните структури на “Възраждане” от Стара Загора, Казанлък, Харманли, Бургас, Варна, Хасково. В събота на същото място – пред Министерския съвет, имаше перничани, които пренесоха в София отменения заради водния режим празник “Сурва” и с кукерски танци гониха злите духове.

Публикувахте от Марияна Гунчева в Понеделник, 27 януари 2020 г.

“Дошли сме от Стара Загора да искаме оставка на цялото корумпирано престъпно правителство. време е да си ходят. Искаме по-достоен живот”, каза пред “Дневник” Ана Динева, зам.-председател на “Възраждане” – Стара Загора. Тя добави, че партия “Възраждане” застава зад всеки справедлив протест и кауза, не само зад протеста заради водната криза в Перник.

“Тези, които си мислят, че са недосегаеми, че са над закона, тези, които се обграждат с охрана – няма да има нещо, което да им помогне тогава, когато ние започнем да прилагаме законите в нашата страна. Хората, които управляват държавата, са свикнали протестите да са в неработен ден, да имат комфорта. Днес би трябвало да работят, но никой от тях не пожела да излезе. Защото когато го няма началникът, всички вдигат рамене и викат “аз не знам, аз не мога, аз не разбирам, от мен нищо не зависи”. Кой носи отговорност за държавата, когато лицето Борисов не е в държавата? Оказва се, че няма кой да поеме отговорност. Това правителство само се отказа от властта”, каза председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов пред събралото се множество.

Думите му бяха посрещнати с възторжени викове и призиви за оставка на правителството.

Костадинов призова събралите се за нов протест в сряда в 12 часа пред Народното събрание.

“Искаме оставката на правителството заради хиляда и една причини: заради водната криза, заради опитите да бъде девалвиран българският лев, заради това, че искат да ни присъединят към еврозоната без да ни питат, заради това, че изсякоха горите, че отровиха въздуха, че България е държавата с най-бързо умиращото население в света, с най-висок процент на емиграция е Европейския съюз, с най-нещастно население, че държавата се превърна в една управлявана отвън, безпомощна, корумпирана, колониална територия”, заяви пред “Дневник” Костадинов.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *