Румен Радев

Протести, оставки и пак избори след изборите на 11 юли

Президентът връчи третия мандат на БСП, Нинова го върна веднага

Държавният глава Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Лидерът на левицата Корнелия Нинова го върна веднага.

Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на избори, заяви президентът и добави: „На 7 май от 09.00 часа ще бъдат изслушани кандидатите за ЦИК. Очаквам указът да бъде издаден на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“.

Разбирам мотивите ви да върнете мандата. Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на избори. Ако се стигне до същата патова ситуация, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза. Призовавам всички политици да потърсят единодействие в името на възстановяване на демократичните институции. Предстоят ни много напрегнати месеци“, заяви президентът.

Още на 29 април стана ясно, че държавният глава ще връчи мандата на третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание – “БСП за България”. Два дни след това Националният съвет на БСП се събра на извънредно 4-часово заседание, за да реши как да постъпи, а именно – веднага да върне веднага мандата. Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че вземането на мандат и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство постига само една цел – продължава управлението на правителството на Бойко Борисов. Според нея всеки загубен ден в опити за правителство, означава, че той остава на власт. За БСП връщането на мандата е шанс за президента Радев да поеме управлението на страната.

Припомняме, че на 28 април кандидат-премиерът на „Има такъв народ“ Антоанета Стефанова върна мандата за формиране на правителство. Решението на партията бе обявено още на 26 април със статус на нейния лидер Слави Трифонов в социалната мрежа „Фейсбук“. Причината беше, че нямат необходимия брой депутати или партньори, за да се създаде стабилно управление.

На 23 април кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна мандата за формиране на правителство, след като „Демократична България” и „Има такъв народ” отказаха разговори.

Президентът Румен Радев ще разпусне 45-ото НС следващата седмица и ще назначи служебно правителство, в тази ситуация се очертава предсрочните парламентарни избори да бъдат на 11 юли.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.