Приоритети на въздействие на КНСБ за новия мандат след 8 – конгрес!

Специален коментар на Радостин Павлов, общински координатор за КНСБ – Нови пазар

Диалогът между синдикатите, работодателите и правителството е единственият начин България да се справи с вътрешните и външните заплахи за страната. Това беше акцента на 8-мия конгрес на КНСБ, също и три приоритета за бъдещия мандат на ръководството синдиката. За президент на КНСБ беше приезбран Пламен Димитров, а вицепрезиденти са д- р Иван Кокалов, Пламен Нанков и Чавдар Христов.

Първи приоритет, България – политически стабилна в региона и в Европа.

Втори, България – благоприятстваща инвестициите в перспективни сектори и качествени работни места.

И трето, България с ускорени темпове на социално сближаване и догонваща подоходна политика.

Главната ни цел е след 5 години българите да се радват на жизнен стандарт на ниво поне 60 на сто от този на средния европеец. 1.Номинален ръст на МРЗ от поне 70% и достигане до ниво от 800 лв през 2022г. 2.Номинален ръст на СРЗ от поне 60% и достигане до ниво от 1700 лв през 2022 г.

КНСБ ще се ангажира с една по – агресивна политика на минималните трудови доходи, което да се явява катализатор за повишаване на заплатите. Не по – важно е разработване и пилотно прилагане на модели на “заплата за издръжка”, на териториален и отраслов принцип, не без активното участие и на местната власт.

Важен аспект от подобряване на доходите е и възможността за разпростиране на отрасловите КТД, подобряване на правната рамка за договаряне на работните заплати и не на последно място по важност, активизиране на сътрудничеството с Националното сдружение на общините за насърчаване на членовете му към активен и ефективен социален диалог, особено по отношение политиките и договарянето на работните заплати, по отделните функции и дейности.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *