Президентът Радев: Няма да бездействам, когато се засяга суверенитетът на България

Президентът Румен Радев изложи мотивите си за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина. Той направи официално обръщение към нацията.

Президентът Румен Радев приветства усилията на правосъдното министерство за промени в законодателството, целящи укрепване на разклатения ни имунитет.

В изпълнение на Конституцията свиквам Народното събрание на 19 април. Тези избори предизвикаха някои проблеми. Станахме свидетели на опити отвън да се повлияе на изборните резултати. Партиите призоваха по време на вота за крайни мерки, включително затваряне на границите. След изборите тази тема беше бързо затворена, но проблемите остават. Това каза президентът Румен Радев в обръщението си.

Правят се систематични и дълбоки опити за чуждо влияние върху политическия живот в България. Днес са необходими отговорни действия-законодателни и организационни. Но не заклинания, а закони са необходими, подчерта държавният глава.

Върху следващото Народно събрание лежи отговорността да предприемат необходими промени. Те трябва да бъдат насочени към възможностите за намеса върху нашата независимост.

Някои съзряха върху предложените идеи от Министерството на правосъдието за уседналостта ограничаване на права на българите зад граница. Най-важното е, българите в чужбина да могат да се върнат в една независима и суверенна държава. Сега на ход е парламента, подчерта президентът.

Очаквам да се излъчи стабилно управление, което да изпълни предизборните си обещания. То трябва да се пребори с проблемите на бедността и корупцията. Пожелавам успех на всички народни представители, завърши Радев.

Неотдавна министерството на правосъдието предложи законови поправки, които въвеждат три месеца уседналост при гласуване на парламентарни и президентски избори. Проектът беше оттеглен, тъй като предизвика напрежение.

Оглавяващият законодателната дирекция в министерството, който беше уволнен, обясни, че изискването да тримесечна уседналост е включено в проекта по настояване на Президентството.

В писмена позиция Румен Радев обясни, че няма да бездейства, когато се засяга суверенитетът на България и припомни за засилващите се опити за външно вмешателство в изборния процес.

Междувременно държавният глава поиска от ЦИК данни за гласуването на българите в чужбина от 2009 година досега.

Източник: dir.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *