Председателството на ЕС ще ни струва поне 150 милиона лева

Шестте месеца, в които България ще председателства Европейския съвет, ще струват поне 150 милиона лева (около 77 млн. евро) на данъкоплатците, пише днес „Сега”.

Всекидневникът се позовава на правителствен доклад за подготовка на председателството, което ще започне в началото на 2018 г. Оказва се обаче, че там е посочена долната граница на разходите.

“Със средносрочната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. в централния бюджет са предвидени средства за обезпечаване на подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС в размер на 150 милиона лева”, пише в документа.

Това е първата официална прогноза колко ще струва на бюджета провеждането на европейските срещи в София, Брюксел и Страсбург, както и съпътстващите ги мероприятия.

Сумата по-скоро ще е минимумът на разходите, тъй като не всички плащания са калкулирани. Затова вероятно ще бъзат похарчени с десетки милиони повече.

Запитан неотдавна, ръководителят на Центъра за подготовка на председателството Любомир Иванов не се нае да каже каква ще е крайната стойност:

“Засега не можем да посочим конкретни числа. Разчетите за 2017 и 2018 г. са все още прогнозни и предстоят процедури.”

Дори да се запази сегашната прогнозна цена, това означава, че председателството ще излезе скъпо. Но не е от най-скъпите, а се нарежда до това на Словакия второто шестмесечие на 2016-а).

По официални данни Словакия е възнамерявала да похарчи до 70 милиона евро на своите данъкоплатци. Страната с 5,4 милиона души, има брутен вътрешен продукт от 78,7 милиарда евро през 2015 г. (14 500 евро на човек от населението).

През същата година България обаче е имала 86,373 млрд. лева (44,162 млрд. евро) БВП, което е 12 000 лева (6136 евро) на човек.

До този момент похарчената у нас сума за ремонти на сгради и покупка на мотори за полицията е около 60 милиона лева.

Вече беше отчетено първоначалното отклонение от предвидените разходи. Според доклада на правителството ремонтът на НДК, където предстоят основните срещи, ще струва, 16,549 милиона лева без ДДС. За толкова е сключен договорът с компанията, която ще го ремонтира. Неотдавна обаче стана ясно, че ремонтът ще достигне 35 милиона лева.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *