Предложение: Ток, топла вода, парно и природен газ да поскъпнат от 1 юли

Ток, топла вода, парно и природен газ поскъпват от 1 юли. Причината – ръст от близо 11 % на синьото гориво, става ясно от доклад на работна група към Комисията за енергийно и водно регулиране.

Преди седмица от “Булгаргаз” поискаха ръст в цената от 18%. Експертите се от комисията са съгласни, че скок в цената трябва да има, но не с исканите 18, а с 11 %, което е също е достатъчно увеличение, за да се усети от потребителите по всички месечни сметки за електроенергия, парно и топла вода.

Още преди поисканото от 18 на сто поскъпване на синьото гориво, от комисията за енергийно и водно регулиране коментираха, че преди лятото ще има увеличение на цената на тока с близо 2%.

Седмица след това „Булгаргаз” поиска 18 % по-скъп газ. Компанията мотивира исканото поскъпване от 1 юли с очакваните по-високи цени на алтернативните горива на световните пазари – съответно с 11% на мазута и с 11,56% на газьола, което ще доведе до повишаване на доставните цени от “Газпром Експорт” с около 11,5%, съгласно договорките.

В същото време с малко над 3% се повишава и стойността на щатския долар на валутните пазари.

От доклада на работната група са заличени данните за задълженията на “Булгаргаз”, размерът на транзитните такси през Румъния, количествата, които ще бъдат нагнетени в хранилището в Чирен, както и друга чувствителна търговска информация. От подаденото заявление обаче става ясно, че разходите, които общественият доставчик ще направи за доставка на газ до своите клиенти през следващите три месеца, възлизат на почти 208 млн. лева.

Цената на природния газ ще бъде обсъдена на заседание на енергийния регулатор по-късно през този месец и ще влезе в сила от 1 юли. При очакваното повишение КЕВР ще направи корекция и на цените на парното и топлата вода, както и на електроенергията, произвеждана по комбиниран способ от топлофикациите.

Източник: dariknews.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *