Предлагат всички общини да направят вноски в МБАЛ-Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов призова останалите общини от областта, които имат дял в многопрофилната болница за активно лечение да внасят средства според своите проценти в акционерното дружество.

Община Шумен заделя по 100 хиляди лева годишно като помощ за МБАЛ-Шумен, тъй като тя има най-голямо участие в лечебното заведение след държавата. Кметът на общината Любомир Христов посочи, че в болницата се нуждае от средства, които могат да бъдат осигурени и от другите общини.

Вноската трябва да съответства на процентните дялове на съответната администрация в акционерното дружество МБАЛ – Шумен. Така например община Каспичан трябва да внесе 10 000 лв.

Кметът на Каспичан Милена Недева посочи, че миналата година са отделили близо 2500 лв. за апарат за болницата, след като са получили писмо с искане за помнощ. По-голяма сума ще трябва да се обсъди с Общинския съвет, каза тя.

Община Нови пазар пък трябва да отдели 18 000 лв. Тамошната болница „Д-р Беров“ бе обединена с МБАЛ-Шумен и там се извършват здравни услуги.

Кметът Ивайло Камаджиев посочи, че общината все още плаша задълженията на МБАЛ “Д-р Добри Беров” и трудно би поела и една вноска към шуменската болница.
Предложението е резонно и е най-малкото, което общините може да направят, каза председателят на ОбС в Нови пазар Ангел Куцаров и припомни, че преди да преустанови дейността си е имало идея тя да бъде подкрепена по същия начин, но това не се е случило.

Сметката на Хитрино е около 8 000 лв. Кметът Нуридин Исмаил посочи, че не парите са проблема, а по-скоро гаранциите, че състоянието на болницата ще се стабилизира.

Според изчисленията вноската на Велики Преслав е към 15 000 лв., Върбица – 10 000 лв., а Смядово около 7 000 лв.

Kаква е причината МБАЛ-Шумен да е с 1,5 млн. лева загуби?

Загубите на многопрофилната болница за активно лечение в Шумен са достигнали милион и половина лева през 2016 г. Според ръководството на болницата основната причина са намалените приходи от основна дейност в голямата болница и на увеличените разходи за сметка на увеличаване на осигурителните прагове, както и увеличение на цените на някой медицински изделия и медикаменти

Източник: dariknews
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *