Предлагат болницата в Нови пазар да стане COVID сектор

Необходима е дългосрочна стратегия за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в Шуменска област и отделна COVID болница. За тази цел след ремонт може да бъде използвана базата на филиала на МБАЛ – Шумен в Нови пазар“. Това каза управителят на Комплексния онкологичен център в Шумен д-р Свилен Арнаудов.

Визията на д-р Арнаудов е, че по този начин ще се гарантира правото на лечение на пациентите с онкологични и други заболявания в онкоцентъра и областната болница, защото болните няма да се притесняват от заразяване с коронавирусна инфекция при прием в същата сграда. „Сградата в Нови пазар е достатъчно голяма. Трябва да се потърсят финансови възможности за ремонт и преоборудване“, посочи д-р Арнаудов. Той каза още, че е споделял идеята си пред членовете на Областния кризисен щаб в Шумен.

Според д-р Свилен Арнаудов, разкриването на COVID сектора към КОЦ- Шумен е временно облекчение и помощ за многопрофилната болница. 20-те легла в сградата на отделението по палиативни грижи вече са почти запълнени. Решението за това бе взето в понеделник заради увеличения брой пациенти с коронавирусна инфекция. Договорът с РЗОК е подписан днес.

Ръководител на сектора е д-р Николай Бъчваров. По график там ще работят медиците от КОЦ – Шумен. Част от лекарите и медицинските сестри в онкологичния център се включиха и в графика на колегите си от МБАЛ, които обгрижват пациентите с коронавирусна инфекция.

Как ще се справят в КОЦ – Шумен с отново разкрития COVID сектор? Има ли дългосрочно решение на проблема с недостига на легла за пациенти с коронавирусна инфекция? За отговор на тези и други въпроси Мина Денева се обърна към управителя на Комплексния онкологичен център д-р Свилен Арнаудов.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл на Радио Шумен.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *