Оси

Преди да ги смачкате – те всъщност могат да мислят!

Замислете се преди да извършите убийство на безгръбначно или насекомо

Джонатан Балкомб е английски етолог – изследовател на поведението на животните – и е издал няколко книги по темата, най-новата от които е озаглавена „Super Fly: Неочакваният живот на най-успешните насекоми в света”. В нея той започва да се опитва да разгадае естествения ни предразсъдък към нещо с повече от два крака и показва, че много от най-утвърдените тестове за интелект при бозайници и птици, важат и за насекоми и главоноги.

Пчели
Известно е, че пчелите имат умопомрачително сложна сензорна взаимосвързаност чрез използването на феромони, което им позволява привидно да се движат, сякаш контролирани от един ум. Но, знаете ли, че някои пчели могат да разпознават отделни човешки лица. Те разбират понятията за „същото“ и „различно“ – факт, доказан от много тестове с форми и цветове.
Според едно от проучванията, цитирани от Балкомб, пчелите няма да участват в задачи, които са много трудни, ако при неуспех получават горчива течност в края на изпитанието. Авторите на експеримента правят извода, че пчелата ще участва само в задачи, за които знае, че е в състояние да завърши.

Оси
Осите могат да разпознават отделни членове на тяхната колония по различните белези на малките им глави. Чрез дигитално променяне на чертите на лицето на член на колония, изследователите са успели да забележат, че те ще изберат лицето на другаря си вместо редактираното изображение.
Използването на инструменти, общоприета форма на по-висок интелект, се среща при осите-копачи, които след парализиране на плячката си я погребват под земята като използват плоски камъни, за да я прикрият от други насекоми. Те дълго подбират точно подходящите за сечиво камъни, а не се опитват да ползват съчки или парченца от ядки, срещащи се наоколо.

Мравки
Мравките могат да се разпознаят в огледалото. Това не е шeга. Все пак не забравяйте, че мозъкът на някои видове мравки представлява 15 процента от телесната им маса. Те се държат по различен начин, когато гледат собственото си лице в огледало, отколкото когато наблюдават други мравки от колонията, които са зад стъкло. Тестът с огледалото за определяне на интелект у животните, е направен още през 1971 г. Но тогава го преминават само шимпанзета, делфини, слонове, свраки и някои видове риби.

Когато върху челото й е нанесена синя точка, мравката пред огледалото се опитва да го изтрие. Тя не прави това „почистване”, ако синята точка е поставена на задната част на главичката й – там, където дори с огледало зоната е невидима или ако точката е поставена, но няма огледало.

Октоподи
Това животно наскоро привлече много внимание чрез поредица от емблематични видеоклипове в YouTube, както и от няколко експерти, разговарящи с еклектичния ум на най-големия телевизионен оператор в Америка: Джо Роган.
Октоподът може да отваря заключени контейнери и да развързва възли, владее изкуството на хитрото бягство, има емоции и демонстрира игрово поведение. Притежава способността да научава различни умения докато наблюдава тези, които ги правят.

Паяци
Много видове скачащи паяци „осъзнават”, че плячката им е там, дори да не я виждат. Учените са наблюдавали как паяците се изнасят иззад скала, дори ако плячката им излезе извън полезрението им. Те показват и съвършени умения и методи в ловуването – понякога се отдръпват от плячката си, ако смятат, че имат по-голям шанс да се приближат незабелязани от друг ъгъл. Активното търсене и дебнене изисква сложни сензорни и ментални масиви, за да се анализира информацията от околната среда с цел жертвата да не види ловеца. Тези наблюдени не се отнасят за всички паяци. Повечето от тях, както и хамелионът например, си седят и чакат храната сама да се приближи достатъчно близо до устата им.

Това видео показва жертвоготовност при някои термити, както и емпатия от страна на колонията към болния. Братята и сестрите на ранената мравка се втурват да помагат и я лекуват колективно. Самосъзнанието на мравката е толкова развито, че тя може да “прецени” състоянието си много точно, след което “да вземе решение” дали да получи помощ, ако случаят й не е безнадежден, или да откаже помощ и да не хаби ресурса и силите на роднините си, ако смъртта е неизбежна.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *