Преваля лятото …

Преваля лятото. Някои са все още на море, други на Балкан, а ние ето тук – в нашия храм. ОДК – мястото, където непознати стават приятели. Деца от София, Варна, Стара Загора, Нови пазар си подават за дружба ръце. Да пребъде приятелството!

Такова е предназначението на летните форми: да забавляват, да развличат, да осмислят свободното време, а заедно с това се прокрадва деликатно образователен и възпитателен елемент.

Живеем в един свят, а всички сме различни. Различно мислим и чувстваме, изповядваме различни религии, говорим на различни езици, имаме различен цвят на кожата, различно възприемаме света… Живеем съвместно, защото се опитваме да бъдем толерантни. Многообразието в света ни учи колко пъстър и красив е животът, колко различни начини има да изразим себе си. Независимо къде живеем, в какво вярваме, дали имаме някакво увреждане, всички искаме едно и също – да споделим с другите своя свят, чувствата си, възможностите си, красотата, която притежаваме, да дадем някому любовта си. Точно тези прилики събират учениците в Общински детски комплекс с форма „Детско шоу и забавления”, което е последната от всички общо 6 на брой летни форми. Стремежът да бъдем толерантни е обединяващото звено. Толерантността е търпимост, приемане, разбиране, зачитане, уважение. Това е висша добродетел, която ни отваря очите за факта, че красивото, хармонията, е точно в различието.

Групата е разнообразна, цветна и многолика, както по отношение на възраст /от 5-6 до 17-18 годишни, факт, който създава значителни затруднения при обединяването на интересите/, така и във връзка с всички странности, касаещи любими занимания, очаквания, разбирания за пълноценна почивка.

От години се създава традиция, новаторството се преплита с утвърдени стереотипи, които събират деца, чието обединяващо звено е преклонението и естетическата наслада от изкуството / музика, театър, изобразително изкуство/, от красотата на външността в хармония с тази на душевността, от любовта към природата и нейните прелести, от магнетизма на спорта. Тези мотиви са искрата, която пали огъня на нестихващия и постоянно нарастващ интерес към занятията в ОДК.

Ежегодно се започва с конкурс за грим, прическа, маникюр „Фукли с букли”, на който присъстват професионални фризьори, гримьори, маникюристи, стилисти – консултанти с техните толкова полезни практични съвети и любопитни факти, свързани с косата и кожата. Разгръща се детското творчество, фантазия и умение да се твори красота. Жури оценява и награждава всеки участник според резултатите.

България търси таланти, но ОДК ги открива и развива, и пак така традиционно ги показва пред родители и гости на изявата „Стани звезда”, в която над Нови пазар е истински звездопад от дарования.

Вълнуващо и запомнящо се беше посещението на църквата на 15.08., Денят на Богородица, в който присъствахме на тържествен ритуал. Все още липсват навици и поведение на свято място, каквото е църковния храм, но това е пътят.

Всеки наш ден, всяко занятие започва с притча, след което споделяме изводи и поуки.

Многобройни са разходките в парка, Люксембургската градинка, стадиона, детски площадки, където кипят весели игри и звучи неподправен детски смях.

Кулминацията настъпва в края на смяната с конкурса за красота „ Мини Мис и Мини Мистър” – Лято 2017, в който имат право да участват всички деца, които се намират в града. Освен привлекателен външен вид участниците демонстрират умения и талант. Дефилират под звуците на подходяща музика на няколко етапа, диференцирани по възраст, а накрая, разбира се, се произнася жури и се връчват награди.

Заредени с енергия и позитивизъм учениците се подготвят психологически за новата учебна година в оставащото до 15.09. лично време.

Пламена Неделчева – Директор на Общински детски комплекс гр. Нови пазар
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *