Правят алея на известните новопазарци

Алея на известни новопазарци с принос в дългата истоия на града и такива, които той е дал на България и света, предстои да бъде създадена. Идеята е на няколко години, а новото кметско ръководство е решило да я реализира.

При срещи с гражданството и по време на сесии на Общинския съвет въпросът винаги се поставя. Вече са водени разговори с творци, за да се реализира, каза пред Инфо Шумен зам.кметът по хуманитарна политика и социални дейности Ивайло Петров.

Планира се Алеята на новопазарската слава да бъде на общодостъпно, много посещавано място в града. Един от вариантите е пространството пред НЧ “Христо Ботев – 1872” в центъра на Нови пазар.

“Градът е дал емблематични личности с големи постижения. Те са свързани, както с историческо минало, така и с нашето съвремие, казва Петров.

Едни от първите паметници, които ще бъдат поставени са на известния режисьор и генерален директор на БНТ Хачо Бояджиев, също и на треньора легенда по вдигане на тежести Иван Абаджиев, на проф.Симеон Русакиев, литературен историк и критик.

Нови пазар няма да забрави и личностите, инициатори в града да се създаде килийно училище, читалище, фабриката символ на града.”

Списъкът е отворен и кметската администрация ще реализира поетапно алеята с видни новопазарци.

Източник: Инфо Шумен

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *