По-ясни сметки за електроенергия

Активни потребители участва в кампанията на Европейската потребителска организация (BEUC) за по-добри права на потребителите. В тази връзка всяка седмица ще представяме по една тема.

Какъв е проблемът:
Сметките за електроенергия са объркващи за потребителите и те срещат трудности при разбирането как точно се изчисляват. Фактурите съдържат много информация или технически термини, които са трудно разбираеми.

Какъв е мащабът на проблема:
Проучване на пазара на електрическа енергия, публикувано през 2017 г., публикувано от Европейската комисия, потвърждава, че много от потребителите не разбират основната информация в сметката си на електроенергия.

Какво искаме:
Сметките за електроенергия да бъдат опростени – по ясни, кратки и лесно разбираеми, да включват само необходимата информация за потребителя, за да може свободно да сравнява оферти на други доставчици. Трябва ясно да се показва ключовата информация като крайната цена и разбивка на цената, срока на договора, кодът за смяна и информация относно правата на потребителите и начините за решаване на спорове.

Как това може да се направи:
Преразглеждане на Директивата за електроенергията, COM (2016), която в момента включва минимални изисквания за енергийни сметки, които отиват в правилната посока.

Знаете ли, че…
Над три от всеки десет потребители не знаят колко електричество използват – нито на месечно или годишно.

Източник: Асоциация “Активни потребители”

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *