Почистване и поддръжка на облицовъчен камък

Почистване и поддръжка на облицовъчен камък

Естественият камък е предпочитан материал за облицовка на вътрешни и външни стени. Това се дължи на здравината, устойчивостта и красотата му.
Естественият облицовъчен камък се почиства и поддържа лесно, това също е предимство, което много хора взимат предвид при избора на материал. Независимо от това, обаче, облицовъчния камък изисква определена поддръжка и начин на почистване, така че да запази вида и качествата си за по-дълго време.

Поддръжка на облицовъчен камък:
Грижите на нашият облицовъчен камък трябва да започнат още от самото му полагане, правилното залепване и фугиране. След това следва т.нар. процес на импрегниране на гнайсовата настилка. По-просто казано това означава запечатване на настилката.
Запечатването трябва да се осъществи поне четири седмици след поставянето на камъка, така че влагата да се изпари. Импрегнирането защитава повърхността на камъка от появата на петна, мухъл или плесен. Така се запазва красотата и облика на плочките.
Препоръчително е запечатването на настилката да бъде извършено от специалист и с препарат, препоръчан от него. Така ще се постигнат най-добрите резултати.
Специалистите препоръчват са се полагат повече грижи за облицовъчните камъни през зимата. Добре е те да се почистват от снега, така че да се предотврати замръзване на камъка.
Облицовъчният камък е здрав материал, но не бива да го излагаме на допълнителни рискове. Затова е добре да се грижим за тях правилно и старателно. Тук идва и реда на правилното почистване на камъка.

Почистване на облицовъчен камък:
Облицовките от естествен камък трябва да се почистват редовно, независимо дали са част от интериора или екстериора на дома.
За облицовъчните камъни вътре е препоръчително те да се забърсват с влажна кърпа веднъж месено. Също така е добре да се прахосмучат и да се почистват от праха и трохите.
За почистване на външните облицовъчни камъни може да се процедира със сухо и мокро почистване. Сухото почистване представлява нежното почистване със сух парцал или моп.
При мокрото почистване може да се използва маркуч, водоструйка или влажна кърпа. Трябва да се използват подходящи препарати за почистване и най-вече да се следват инструкциите за употреба.
Като домашно приготвен препарат за почистване на петна може да се използва сода бикарбонат, разтворена във вода.
Важно е облицовъчният камък да се почиства навременно и нежно, така че да не се надрасква и изхабява покритието на плочките.

Подмяна на облицовъчен камък:
Понякога се случва някоя от плочките от облицовката да се счупи, надраска или изцапа и да трябва да бъде сменена. Това може да се случи при внимателното отстраняване на повредената плочка и нейната подмяна с идентична такава.
Този процес също трябва да се извърши изключително внимателно, така че да не се повредят и останалите плочки.

Почистването и поддържането на облицовъчния камък не е трудно, но изисква умения и постоянство. Ако намирате някои от стъпките трудни, е добре да се обърнете към опитен специалист, който да гарантира за живота, поддръжката и чистотата на вашата облицовка от естествен камък.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *