Константин Марков „Тангра“

Почина Константин Марков – легендарният основател на „Тангра“

Константин Марков, легендарният музикант и композитор, основател и басист на група „Тангра“, е починал днес от усложнения от COVID-19. Трагичната новина бе съобщена от дъщеря му пред Z-Rock.

Косьо Марков е роден на 3 октомври 1949 г. в София. Към края на 60-те години на 20 в. става част от Бъндараците, свирейки на бас китара, а през 1976 г. основава група „Тангра“. Сред вокалистите ѝ през годините са Вили Кавалджиев, Чочо Владовски и Станислав Сланев-Стенли. Първият ѝ състав вече е свирел заедно в университета предимно песни на „Deep Purple“. „Тангра“ издават дебютния си албум, озаглавен „Нашият град“. По това време в състава на групата няма кийбордист и Марков записва всички клавишни партии в албума. На концертите си „Тангра“ не използват клавишни и така наблягат на по-тежкия звук в изпълненията си на живо. Скоро обаче първата формация на „Тангра“ се изчерпва откъм идеи и се разпада.

Тангра

Косьо Марков и Дани Ганчев възстановяват групата през 1984 г. Стилът е променен на ню уейв, като Тангра става първата група в България, свиреща в това направление. През 1985 г. печелят младежкия конкурс с песента „Оловният войник“ по музика на Косьо и стихове на Александър Петров. Скоро те издават втория си албум – „Тангра II“. Той съдържа хитове като „Жулиета“, „Бъди, какъвто си“, „Делник“ и „До последен дъх“. Вокал на формацията по това време е Станислав Сланев – Стенли. През 1986 г. „Тангра“ емигрират и свирят в скандинавските страни. През 1990 г. Марков се завръща в България и групата се разпада.

 

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *