Почина Еди Ван Хален, един от 100-те най-велики китаристи

След дългогодишна битка с рака на гърлото почина Еди Ван Хален знаменитият китарист от рок групата „Ван Хален“. Музикантът си отиде на 65-годишна възраст. Новината потвърди синът му Волганг Ван Хален в социалните мрежи.

„Той беше най-добрият баща, когото бих могъл да си пожелая – той в Туитър – Всеки момент, който споделих с него на сцената и извън нея, беше подарък. Сърцето ми е разбито и не знам дали някога напълно ще се възстановя от тази загуба.“

Според информацията Еди е починал в болница „St. John’s“ в Санта Моника, Калифорния. До него са били жена му Джейни, синът му Волганг и брат му Алекс, пише Zrockradio.

В последните години имаше редица слухове за влошаващото се здраве на китариста. През септември 2019 г. вокалът на групата Дейвид Лий Рот каза, че “Ван Хален” не планират концерти в близко бъдеще. „Мисля, че това е краят на “Ван Хален” и сега идва следващата фаза“, каза той, визирайки соло проекта си. „Освен това, Еди има и своя история, която ще разкаже, когато реши. Не е моя, за да я разказвам аз.“

Миналият октомври Еди беше сниман до офиса на гръбначен неврохирург в Бевърли Хилс, а през ноември TMZ писа, че е прекарал няколко дена в болница, заради усложения с лечението.

Роденият в Нидерландия Еди Ван Хален основава рок групата Ван Хален заедно с брат си Алекс, басиста Марк Стоун и певеца Дейвид Лий Рот през 1972 г.

Той беше смятан за един от най-великите рок китаристи за всички времена. Поставен е на 8-о място в класацията на сп. „Ролинг Стоун“ и на 4-то място в класацията на сп. „Тотал гитар“ на 100 най-велики китаристи за всички времена.

Развитието на рока след края на 70-те без съмнение дължи посоката си на влиянието на легендарния музикант, който, независимо от виртуозността си с китарата, никога не се научи да чете ноти. “Нищо не разбирам от ноти и теория на музиката”, каза той пред сп. „Rolling Stone“ през 1980 г. “Всичко, което знам е, че рок енд рол китарата, както и блус китарата, трябва да бъде мелодия, скорост и вкус, но най-важното, трябва да има емоция. Просто искам свиренето ми да кара хората да чувстват нещо – щастие, тъга, дори възбуда.”

Кончината на Еди разтърси музикалния свят и десетки негови колеги изразиха скръбта си в социалните мрежи.

“Почивай в мир, Еди. Ти промени нашия свят. Ти беше Моцарт на рок китарата”, написа Ники Сикс от Мотли Крю.

“Раят ще се наелектризира”, каза Лени Кравиц.

“Сърцето ми е разбито. Еди не само беше Бог на китарата, но човек с прекрасна душа. Почивай в мир, Еди”, написа Джийн Симънс от “Кис”.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.