| посещения | | Архив Обяви Контакти За реклама Изпратете ни новина
България

Почина големият български художник Светлин Русев

Българският художник, общественик и колекционер на произведения на изкуството Светлин Русев ни напусна на 84-годишна възраст.

Светлин Русев е роден на 14 юни 1933 година в село Върбица, Плевен. През 1959 година той завършва живопис при професор Дечко Узунов в Националната художествена академия „Николай Павлович“.

Светлин Русев е председател на Съюза на българските художници от 1973 до 1985 година. От 1985 до 1988 година Русев е директор на Националната художествена галерия.

Русев е действащ член на Българската академия на науките от 2003 година.

Големият български художник е награждаван многократно за дейността си. Той е носител на много награди за изкуство, между които голямата награда на Съюза на българските художници (1986), награда „Владимир Димитров – Майстора“ (1987), награда за портрет Радом – Полша, награда „Габриел Оливие“ – Монако. Той е носител на държавната награда „Паисий Хилендарски“.

Светлин Русев е удостоен и с държавното звание Народен художник.

Творби на художника са изложени в Националната художествена галерия в София. Неговите произведения влизат в много художествени галерии и частни колекции в България и по света.

Поклон пред паметта му!

Източник: news.bg

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

Твоят коментар