Почина актьорът Гордън Кей, изиграл култовия Рене в “Ало, ало”

Гордън Кей, популярният британски актьор, изпълняващ главната роля на Рене в култовия сериал “Ало, ало”, почина на 75-годишна възраст в старчески дом, предаде Би Би Си.

Новината за кончината му бе потвърдена от бившия му импресарио.

Кей стана любимец на милиони телевизионни зрители в ролята на собственика на кафене Рене Артоа в комедийния сериал “Ало, ало”, посветен на Съпротивата в окупираната от Германия Франция.

Той се появи в 84 епизода на сериала, както и в 1000 театрални версии на поредицата. Последната му телевизионна поява бе през 2004 г. По неволя, Рене е нещо като “диспечер” на отношенията между съпротивата и нацистите.

Кей е участвал също в главна роля в скеч шоуто на Би Би Си „Револвер” през 2004 г. Последната изява на Гордън Кей беше при еднократното завръщане на „Ало, ало” през 2007 г., събрало няколко актьори от сериала.

Кей е роден в Хъдърсфийлд в графство Йоркшър. Майка му Грейси е 42-годишна, когато го ражда, баща му е шофьор на камион. На младини Кей играе ръгби, учи мениджмънт в колеж, работил е в радиостанцията на болницата в Хъдърсфийлд и е интервюирал “Бийтълс” през 1965 г.

Първата голяма роля на Кей е в сапунената опера “Коронейшън Стрийт”. Следват няколко комедийни сериала преди главната роля на Рене Артоа. През 1982 г. Дейвид Крофт му изпраща сценария на “Ало, ало” и му предлага да се превъплъти в главната роля. Гордън приема и играе във всички 84 епизода в периода 1982-1992 г.

През 1989 г. написва книга за хитовата си роля в “Ало, ало”, която озаглавява “Рене и аз: Нещо като автобиография”. В нея той предоставя на читателя записки от своите преживявания през младежките си години.

На 25 януари 1990 г. скеле пада върху главата на актьора и го ранява тежко. Десет седмици Гордън Кей лежи в кома, от която излиза и се възстановява успешно. Макар да не може да си спомни подробностите по случката, той запазва белег на челото, който му напомня за нея.

Източник: БТА

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *