Поредно нападение от бездомно куче, пореден шамар за всички нас!

2020 година
На 9.11.2020 год. около 19:00 часа на телефона на дежурните по Общински съвет по сигурност в Община Нови пазар постъпва сигнал за инцидент на ул.”Стефан Караджа”. Избягал или пуснат на свобода от стопанина си ротвайлер напада млада дама, докато разхожда домашния си любимец. Пострадало е кучето й и само благодарение на притекъл се преминаващ гражданин момичето е невредимо.
След подаден сигнал за местонахождението агресивният ротвайлера е упоен и заловен от служители на Общината.

В края на миналата година Общината е алармирана от друг наш съгражданин:
Искам да сигнализирам за безстопанствени кучета, които обитават града и по-специално района на стадиона, Гимназията по селско стопанство и къщичките от семеен тип. Броят на кучетата в този участък е приблизително към 30, което затруднява спокойното придвижване на хората по улиците и прави почти невъзможно свободното разхождане на домашните ни любимци, поради факта, че въпросните кучета се движат на глутници и са агресивни към други животни, а някои и към хора. Надявам се през Новата година да се вземат ефективни мерки, защото ситуацията е сходна и в други части на града и дори по центъра броят на кучетата, често надвишава броят на хората! Благодаря!

Разбираме, че след този сигнал, кметът Гергиев е разпоредил да започне упояване и прибиране на най-агресивните екземпляри.

2021 година
На 5 януари имаме поредно нападение на бездомно куче, нахвърлило се на малко момиченце.
За щастие детето не е пострадало, благодарение намесата на притекли се на помощ хора.

Отново общински служители се заемат, намират и упояват агресивното куче.

Тук обаче се появяват младежи, които искат обяснение от служителите и с агресивно поведение и заплахи саботират залавянето на кучето. Заплашват, обиждат и налитат на бой.
Защо?
Защитници на бездомни животни? Едва ли! Ако им са толкова мили, защо не ги приберат?

Какво искаме? Как да ни се угоди?

Част от нас пускат любимците си на свобода, след като им се наситят.
Други ги хранят и защитават, като свои, но на улицата. И ще го правят, докато не се случи подобен инцидент с тяхно дете или роднина.
Пишем писма и сипем упреци. Ако се вземат мерки – защо? Ако не се вземат – защо?
Решението няма да дойде само.
Трети ще кажат – направете приют!
Може, но ако пренасочат парите от нашите данъци за кучкарник. Кой от нас ще се съгласи?

Позицията на Община Нови пазар:

Във връзка с вечната тема за безстопанствените кучета и поредният инцидент, Общинска администрация не спира да търси варианти за разрешаване на този огромен, не само за нашата община проблем.
А той е толкова голям, вследствие на съвестта и културата на хората. Всеки се освобождава от отговорност да се грижи за своя домашен любимец, като „му отвърже синджира” и го пусне на улицата, или като го сложи в кашон и го занесе в съседното населено място. А там на улицата „защитниците на животни”, ще го хранят ще му дават вода. Това е криворазбрано милосърдие спрямо бездомните животни, защото те си мислят, че като им подхвърлят коричка хляб, вече полагат грижи за тях. А животните имат нужда от лекарства, от кастрация, от обезпаразитяване.

Либерални сме!

Всяко заловено животно от служители на Общината се обгрижва – кастрира, обезпаразитява и т.н.
Разрешаването на такъв проблем е от особена важност – необходимо е изграждане на приют. Ние знаем какво трябва, знаем и как да го направим, но за това е нужен огромен финансов ресурс, който да бъде заложен в бюджета, а той се формира на база приходи – местни данъци и такси. От същия бюджет ежегодно се разходват не малко финансови средства за обгрижване на безстопанствените животни, но те не намаляват, а се увеличават. Тъкмо видим резултата от поредната кампания обезпаразитяване и кастриране на бездомните животни, и не след дълго градът отново е „наводнен“. Един омагьосан кръг, от който няма излизане.

Не спираме да търсим варианти, как да се справим с този казус. Изключително е неприятно и тревожно, все по-често да чуваш в слушалката разстроен глас, който съобщава за нападнато дете или голям човек, та дори и друго животно.

Голям човешки ресурс и организация коства залавянето на агресивно куче, а и не малък финансов такъв. И всеки пострадал иска някой да поеме отговорност. Но кой? Онзи, който си е захвърлил животинчето навън или Общината?

Нека поясним и следното: При получен сигнал за бедстващо животно от телефона за спешни случаи 112 се предава сигнал в общинска администрация и в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Екип на РС ПБЗН – Нови пазар се явява на място и започва операция по спасяването, винаги съдейства и екип от Общината. Така за едно животинче се прави необходимото, така се реагира, такива са разпоредбите. Тук няма да влизаме в подробности, какъв финансов и човешки ресурс е нужен. Няма да разказваме, как екип от двама пожарникари в продължение на часове търсиха бедстващо коте в подземните канали на площад „Раковски“. Няма да разказваме и колко телефонни разговори се проведоха и колко време отне спасяването на паднало кученце в шахта в двора на „Дюратайлс”.
Днес след сигнал подаден от разплакан родител, наш екип отиде да залови агресивно безстопанствено животно и беше нападнат словесно и обиждан от „защитниците на животни”.

Време е да преосмислим приоритетите си!

Нека бъдем отговорни, както към животните, така и в отношенията си към хората!
Нека се запитаме бихме ли участвали в една дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на приют за бездомни животни?!

А доброволци за отглеждане на животните ще има ли?!

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *