Покоряване на върховете: Оги от Езиковата гимназия – приет в едни от най-добрите университети в света

За пореден път Шумен и Нови пазар имат повод за гордост. Сред ежедневните новини за младежи, седнали зад волана надрусани или напушени, тийнейджъри, хулиганствали безпричинно под влиянието на алкохола, историята на Огнян Симеонов показва, че качествените млади хора са тук и ги има. Оги е възпитаник на ПЕГ” Никола Вапцаров” в Шумен, родом е от Нови пазар.

Безбройните му постижения и отличия в редица международни конкурси, олимпиади и състезания не са изненада нито за родителите му, нито за преподавателите му, тъй като абитуриентът неведнъж е доказвал, че с труд и старание успехите се постигат.

Огнян е приет в няколко световно известни университети, сред които King’s College London и Университът в Глазгоу, но без колебание избира страната на неограничените възможности – Америка, където той пребори конкуренцията на хиляди свои връстници от цял свят с изключително високите си резултати на ТОЕFL и SAT. Резултатът му е по-добър от 99% от хората, взели изпита в световен мащаб. Огнян е приет с пълна стипендия в Bates college USA. За избора си той сподели пред репортер на 24shumen.com, че решението е взето много отдавна във времето.

„Много отдавна реших, че искам да уча в САЩ, което беше плюс, защото е нужна доста дълга подготовка, но никога не съм се съмнявал, че това е най-добрият избор. Там се намират някои от най-добрите университети в света, предлага се Liberal Arts Education, което ти позволява да учиш повече предмети първи и втори курс и вече в края на втори да започнеш да специализираш”, обясни Огнян и допълни, че Америка наистина е страната на неограничените възможности. Фокусиран върху бъдещите си постижения, той признава, че не е наясно дали ще се завърне в родината.

„Не съм мислил още по въпроса, защото след бакалавърската степен смятам да карам магистратура и не знам как ще се развие животът ми, но със сигурност не изключвам България като място за бъдещото ми професионално и личностно развитие”, споделя дванадесетокласникът. Разбира се, родината ще му липсва, ще му липсват приятелите, семейството, храната, природата и атмосферата на родната земя. Връсниците му, които все още не са решили как ще се стече животът им след като прекрачат за последно училищния двор, Оги посъветва: „Най-важното е да следват мечтите си и да не се отказват. Понякога става доста трудно да постигнем това, към което се стремим, но с труд и постоянство можем да покорим всяка цел”. А ние от сърце желаем на нашето момче да покори с лекота всички върхове, към които се е устремил.

Снимка: Фейсбук, личен профил
Източник: 24shumen.com – наш медиен партньор
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *