Повече от 200 души се включват във Фестивала “Доблест и слава”

Повече от 200 души ще се включат в 6-тото издание на историческата възстановка „Доблест и слава“ на Шуменската крепост.

Тази година събитието ще се проведе в два поредни дни, съобщи на пресконференция Красимир Савов, ст. експерт „Ансамбли, сценична дейност и атракции“.

Основният ден е 23 септември, събота, когато ще бъде пресъздадена битката от 1444-та година между рицарите, предвождани от крал Владислав Варненчик и воините на Султан Мурад II.

Стартът ще бъде даден в 10.30 часа с демонстративни боеве, а час по-късно армиите ще се изправят една срещу друга. Възстановката ще има и втора част – превземането на крепостта, която ще започне в 14.30 часа.

Самият фестивал обаче ще започне още в петък край Стария град с изграждането на военен лагер. Там ще бъдат предсатвени демонстрации на яздене на коне, стрелби с лък, автентични гозби и занаяти.

Демонстрации ще бъдат изпълнени от варненското Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“.

Освен тях във възстановката на битката ще участват представители на два клуба от Чехия, един от Румъния, на дружество „Традиция“ от цялата страна и тези от шуменския комитет „Крум Страшний“.

Източник: dariknews.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *