Парламентът отхвърли мажоритарно гласуване на избори. Слави: Извършиха преврат

Парламентът отхвърли днес въвеждането на мажоритарна избирателна система.

При гласуването с 98 гласа „за”, 121 – „против” и 1 – „въздържал се” Народното събрание отхвърли на първо четене внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс.

“За” гласуваха депутатите от ГЕРБ и “Воля” и един независим.

Според вносителите от ГЕРБ проектът изпълнява 100% волята на българския избирател, изразена на референдума, иницииран от Слави Трифонов.

След гласуването в парламента Слави Трифонов разпространи отворено писмо, в което обяви случилото се за държавен преврат и написа: “На зла круша – зъл прът”.

За мажоритарна избирателна система в два тура на референдума през ноември 2016 гласуваха 2,5 милиона българи. Според решение на Върховния административен съд обаче парламентът не е задължен да приеме решенията от референдума.

Предлаганите от ГЕРБ промени предвиждаха промяна на изборната система при вот за народни представители от пропорционална към мажоритарна – депутатите да се избират с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната.

Предвиждаше се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни, предоставени от Националния статистически институт на база резултатите от последното преброяване на населението.

Проектът предвиждаше също намаляване на годишния размер на държавната субсидия за партиите и коалициите за един получен действителен глас на 1 лев.

По време на дебатите от ГЕРБ и “Воля” обявиха, че ще подкрепят промените
Преди самото гласуване председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призовава “повече народни представители да подкрепят мажоритарната система, защото това означава, че се съобразяваме с тези наши работодатели, които са над 2,5 млн. души“.

„Хората искат да избират в едномандатен район кандидати лице срещу лице, които не са анонимни. Връзката между избрания народен представител и избирателя е по-голяма”, каза депутатът от ГЕРБ Георги Марков. По думите му предимство на мажоритарната система е и правенето на по-големи и по-силни мнозинства.

Мажоритарната система облагодетелства големите партии и ще нанесе тежък удар върху демокрацията, каза по време на дебатите Филип Попов от БСП. По думите му тази системата се прилага в момента в 58 държави по света, повечето от които в Азия и Африка. Попов заяви, че парламентарната група на БСП няма да подкрепи промените, защото те не решават политическите проблеми на страната.

“Ако ДПС се ръководеше чисто от партийния си интерес би трябвало да подкрепи мажоритарната система. Тъй като сме национално отговорна партия и винаги се ръководим от националния интерес, няма да подкрепим така предложените изменения, а именно – мажоритарна система в два тура”, заяви депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.

Най-големият проблем в едно законодателството, свързано с изборната система, е районирането, каза от парламентарната трибуна депутатът от „Обединени патриоти“ Николай Александров. Продължавам да се чудя коя ще е структурата, която ще определя районите, посочи той. По думите му това е най-големият капан и клопка, която съществува в такова законодателство.

По Конституция президентът няма нито правомощията, нито капацитета като институция да извърши райониране за мажоритарни избори, коментира президентът Румен Радев пред журналисти във Варна, където е на посещение днес. Той посочи, че президентът има ясни правомощия и ангажименти към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията. Основният закон посочва като правомощие на държавния глава единствено насрочването на избори за Народно събрание.

“Днес депутатите в народното Събрание суспендираха българската конституция

В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си. Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава. От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една единствена цел – собственото си благо”, написа Слави Трифонов в отворено писмо до медиите.

“В европейската история обаче аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път или с революция – няма значение. Ние също ще изминем този път. Ще има възмездие. По един или друг начин. Това ще реши българският народ. Аз също съм част от българския народ и ще бъда част от това решение.

И понеже наистина всичко зависи от българския народ, все казвам, че той е суверенът по конституция, в крайна сметка наистина е така. Не защото аз го казвам. А защото е така. В крайна сметка такава е демокрацията. А историята е показала, че българският народ е мъдър.

Затова ще завърша с две поговорки: “Каквото повикало – такова се обадило.”
“На зла круша – зъл прът.”, пише още Трифонов.

Парламентът отхвърли днес на първо четене и предложението на ДПС за промени в Изборния кодекс, които предвиждаха отмяна на задължителното гласуване, отпадането на квадратчето „не подкрепям никого”, както и въвеждане на възможността за използването на майчин език по време на предизборната кампания.

Източник: БТА, Агенция “Фокус”
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *