Папата разсекрети предсрочно архива на Ватикана за Втората световна война

Папа Франциск разсекрети предсрочно документите от архива на Ватикана от времето на Втората световна война.

Светият отец е издал указ, който ще позволи достъпа на изследователи до архивите от управлението на папа Пий XII (1939-1958 г.), обвиняван, че не е направил достатъчно за предотвратяването на избиването на евреите през войната.

Учените ще имат достъп до документите, преди изтичането на 70-годишния срок, в който те обикновено се пазят под гриф. Пий XII полага значителни усилия да предотврати избухването на войната, но след нейното начало, се придържа към стриктен неутралитет. Те трябваше да бъдат отворени най-рано през 2028 г.

Светият престол беше подложен на натиск да подреди и каталогизира по-бързо сбирката от периода на папа Пий XII, за да може да бъде проучвана, докато все още има оцелели от Холокоста.

Понастоящем най-съвременната документация, достъпна за проучване, е тази на папа Пий XI, починал през 1939 г.

Променя се и името на тайния архив на Ватикана. Занапред той ще се нарича Ватикански апостолически архив, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Светият отец изтъкна, че промяната в наименованието отразява по-добре същността на архива и начина, по който “обслужва църквата и света на културата”. Той изрази съжаление, че оригиналното латинско наименование “Архивиум секретум”, чието същинско значение е, че архивът е частен и отделен, е било свързано с почти зловещи намеци, че Ватиканът крие тайни.

Архивът съдържа документация за Католическата църква по целия свят, датираща от VIII век насам. Най-ценните документи, които включват древни ръкописи със златни кантове и присъдата по процеса на светата Инквизиция срещу Галилео Галилей, се пазят в обезопасени помещения с климатична инсталация, където влажността е контролирана.

През 1881 г. папа Лъв XIII за първи път отваря архива за изследователи и годишно от това се възползват около 1500 учени.

Източник: svobodnaevropa

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *