Ивалин Райчев

“Палмова гусла” за Нови пазар (видео)

Ивалин Ивалинов Райчев от Нови пазар получи специалната награда “Палмова гусла” на Международния фестивал на фолклора на планинските райони в полския град Закопане за най-добър инструменталист за вярност на традицията в стила на свирене, инструментариума и представения репертоар. Ивалин свири на гайда и е ученик в НУФИ “Филип Кутев”, печелил е множество награди от името на НЧ “Хр. Ботев 1872г.” в Нови пазар, в което гайдарска школа съществува от 1985 година. За наградата съобщи Анна Карпел Семберецка, заместник-началник на Отдела за физическа култура и обществена комуникация на кметството в Закопане.

Майстор, виртуоз – такива възклицания излизали от устата на публиката по време и след изпълнението на Ивалин Райчев на фестивалната сцена във финалната вечер. “Не стига, че хубаво свири, но е и хубав!” – пак по адрес на 17-годишния българин, който очаровал всички със свиренето си на гайда, коментирали присъстващите.

На фестивала в световно известния зимен курорт участва групата за автентичен фолклор от с. Драгоево “Дядо Драгой” с художествен ръководител хореографа Красимир Савов. Групата получи в петък наградата “Сребърна брадвичка” в категорията “Художествена обработка”. Ден по-рано домакините удостоиха българския състав и с трета награда в категорията народни инструментални оркестри в провеждащия се в рамките на фестивала Международен конкурс за оркестри, инструменталисти и народни певци “Владислав Требун – Тутка”.

“Съставът “Дядо Драгой” идва от малкото селце Драгоево, разположено в самото сърце на стара България – Велики Преслав. Основан е през 1960 година, а главната му цел е запазването и популяризирането на автентичния фолклор от тази част на България.” – се казва в представянето на групата от Драгоево пред полската публика.

Източник: shmoko.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *