Пазете работниците от жегата!!!

Специален коментар на Радостин Павлов, общински координатор за КНСБ – Нови пазар

Летните жеги налагат допълнителни изисквания към работодателите. Те са посочени в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места.я

Според нормативните изисквания и лекарските препоръки, при работа на открито при високи температури, трябва да се мине на облекчен режим на работа.

Това означава, че може да се промени работното време, например да не се работи в най-горещите часове – от 13 до 16:30 часа, типа работа – която е по-безопасна при дадени условия, да се осигурят допълнителни лични предпазни средства, да се осигури достатъчно вода, топли и студени напитки, както и помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма.

В закрити помещения оптималната температура през топлия период не трябва да надвишава 28 градуса. Работодателите са длъжни още да осигурят подходящо работно облекло, както и долекарска и първа медицинска помощ и подходящо транспортиране на работещите с влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

Ако не спазят тези изисквания, инспекторите от ГИТ могат да извършат проверка и да наложат глоба в размер от 1500 до 15 000 лв.

При повторно нарушение санкцията скача от 20 000 до 30 000 лв.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *