Още 3 фирми санкционира КЗК за имитации на сирене

Тестовете на Активни потребители предизвикаха нови глоби в млечния сектор.

След като преди година Комисията за защита на конкуренцията санкционира 3 фирми за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в кравето масло, през 2016 година Комисията се сезира отново след публикуване на наше проучване на 36 марки краве сирене. Резултатът – глоби в размер на 34 470 лева на „Рафтис – милк“ ЕООД, 38 440 лева на „Сирма Приста“ АД и 331 300 лева „Чех – Йосиф Новосад“ ООД и постановяване на прекратяване на нарушенията. КЗК е отчела още, че нарушението създава опасност или уврежда живота или здравето на потребителите, тъй като нарушенията са извършени при производството и разпространението на хранителни продукти с некоректно описание на съществените им характеристики.

Нашият коментар
Крайно време е млекопреработвателният бранш да започне да произвежда млечни продукти, а не имитации. Ако браншът не намери сили сам да тръгне в тази посока, ще се наложи държавата изцяло да забрани производството на имитиращи продукти.

Нашият съвет
За съжаление тези вредни тенденции не се ограничават само до масло и сирене. Ето пример – колкото и да обичате сладолед, следващият път погледнете съставките и помислете отново, дали го купите.

Източник: Асоциация “Активни потребители”

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *