Още чешми потекоха в община Нови пазар

Всяко населено място си има история, а чешмите са част от нея. Те още пазят и разказват истории и легенди за отминали дни. Казват, че който е направил чешма на този свят, няма да остане жаден на оня!

В миналото селската чешма е била място, където освен да си налееш вода е можело да срещнеш своите приятели. Тя просто е била център на социални контакти. При чешмата се срещали младите моми и момци. Пак там бъдещите свекърви оглеждали своите бъдещи снахи. Те са използвани от овчарите и говедарите за водопой на животните.

Продължават ремонтните дейности за възстановяване на чешмите на територията на община Нови пазар. Припомняме, че това започна по инициатива на кмета през месец август 2020 година.

Преди няколко дни завърши ремонта на чешмите в селата Сечище и Зайчино Ореше.

В село Сечище се ремонтираха и потекоха две чешми, построени през миналия век. Така наречените Долна и Средна чешми отново утоляват жаждата на хора и животни.

В село Зайчино Ореше е ремонтирана чешмата на улица „Пирин“, построена преди повече от 80 години. Там е подменен тръбопровода и е изградена събирателната шахта.

Възстановяването на чешмите продължава поетапно и в селата Енево, Войвода, Жилино, Избул, Памукчии, Мировци, Писарево, Правенци, Преселка, Стан, Стоян Михайловски и Тръница. В Нови пазар е възстановена Черкезката чешма и продължават работите по Конашката.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.