Още един акт за “Дюра Тайлс БГ” в Нови пазар

Още едно наказателно постановление срещу завода за керамични плочки “Дюра Тайлс БГ” в Нови пазар за нарушаване на трудовото законодателство е било потвърдено от съда. Този път санкцията е за 1500 лева и е заради допускане до работа на командирован служител от друга фирма без провеждане на съответния инструктаж.

Фирмата имала издадено предписание от 30 юни м. г. “Да не допуска до извършване на работа на територията си работници на други работодатели ,без да им е извършил своевременно начален инструктаж по БЗР съгласно чл.11 ал.1 т.3 и чл.12 ал.1 от Наредба №РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд”.

Въпреки това на 20 юли м. г. работа като консултант/отговорник преси започнал без никакъв инструктаж служител на турска компания, командирован в Нови пазар, но нарушението било открито и за други командировани от същия турски работодател служители. С новата глоба санкциите на Завода за керамични плочки от страна на Инспекцията по труда чукнаха 5 хиляди лева. Заводът може да обжалва решението на Новопазарския съд пред Административния съд в Шумен.

Още по темата:

Две наказателни постановления за нарушаване на българското трудово законодателство от страна на завода за керамични плочки “Дюра Тайлс БГ” в Нови пазар е разписала шефката на дирекция “Инспекция по труда” Стела Методиева. Едната глоба е в размера на 2 000 лева, а другата 1 500. Турският инвеститор е обжалвал и двете наказателни постановления, но новопазарският съд е потвърдил в понеделник и двете.

Първият акт срещу българския завод на турската група “Акгюн серамик” е за назначаване на командирован чужденец – турски гражданин на длъжност началник “Качество и безопасност” без регистрация по съответния ред в Агенцията по заетостта. Трудовите инспектори, водени от инж. Пламен Събев пристигнали заедно с полицаи за съвместна проверка в завода на компанията в Нови пазар на 22 август м. г.

Проверката в Нови пазар била целева по т. н. мярка №6 “Извършване на проверки по спазване на разпоредбите на закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, в. т.ч. приемането на командировани работници и служители от държави – членки на ЕС, държава-страна по Споразумението за ЕИП,или на Конфедерация Швейцария на територията на Република България” от годишния план на Изпълнителната агенция по труда. В момента на проверката на работно място бил засечен турски гражданин с виза “С” за пребиваване в страната за срок до 90 дни. Мъжът попълнил собственоръчно декларация за длъжността на която работи и за заплатата, която получава в Нови пазар – 1982 турски лири по договор от 1 януари 2016 г. за командировка на служители на компанията майка от Турция в “Дюра Тайлс БГ”. Според българското законодателство обаче за да е легален трудът на чужденеца, керамичният завод трябвало да регистрира договора му още преди влизането му в страната на 13 юни 2017. На 12 октомври м. г. шефът на ДИТ в Шумен Стела Методиева издала наказателно постановление за глоба в размер на 2000 лева – най-ниския от възможните размери – от 2 до 20 хиляди.

При проверка в завода седмица по-рано, на 15 август, инспектори пък констатирали, че не е изпълнено старо предписание инструкциите безопасно използване на експлоатираното работно оборудване да бъдат на български език с конкретни писмени иструкции, доколкото производствената дейността на дружеството-работодател Завод за керамични изделия “се осъществява в Република България”. Глобата за това нарушение е 1500 лева, от компанията я обжалвали, но също е потвърдена от Новопазарския районен съд. Жаленето и на двете глоби може да продължи в 14 дневен срок пред Административния съд в Шумен.

Фабриката в Нови пазар беше открита през 2016 година от премиера Бойко Борисов. Тя беше построена и оборудвана още през 2008 година, но заработи едва през 2016, след като беше купена от турската група “Акгюн серамик”.

Източник: Шмоко.бг
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *