Официално: 14 са жертвите на атентата в Санкт Петербург

Министърът на здравеопазването на Русия Вероника Скворцова съобщи, че броят на жертвите от атентата в метрото в Санкт Петербург е нараснал на 14 души.

По думите на Скворцова, 11 от жертвите са загинали на място, а трима души са починали по-късно в болница, тъй като нараняванията им са били несъвместими с живота, съобщиха ТАСС и Газета.Ру.

От Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщиха, че взривът е избухнал в третия вагон на мотрисата в 14.53 ч. вчера (московско време), когато влакът е бил между станциите “Сенная площадь” и “Технологический институт”. Машинистът обаче е решил да продължи до следващата станция – “Технологичен институт”. Така е била оказана бързо помощ на ранените и останалите пътници са били евакуирани.

По последни данни на руското ведомство, броят на пострадалите, които са настанени в няколко лечебни заведения в Санкт Петербург е 49 души. Списъкът с имената  на ранените е публикуван в сайта на Министерството на извънредните ситуации. От ведомството уточняват, че той е актуален към 9 часа тази сутрин. Сред ранените има четири жени, чиито имена все още не са известни. Те са на около 70, 35, 24 и 20 години.

Машинистът на мотрисата, в която избухна взривът – 50-годишният Александър Каверин пък разказа, че строго е следвал инструкциите, предаде Газета Ру.

“Действах съгласно инструкциите да докарам влака до метростанцията. В този момент не можех да мисля за страх, трябваше да работя”, допълни Каверин.

Директорът на петербургския метрополитен Владимир Гарюгин също заяви, че машинистът е взел правилното решение.

“Експлозията е избухнала в средата на тунела. Да се извадят ранените от вагона и да се носят близо километър щеше да е много по-трудно”, допълни той.

По-рано днес Държавният комитет за национална сигурност на Киргизстан потвърди, че предполагаемият атентатор е роденият в Киргизстан през 1995 г. и гражданин на Русия Акбаржон Джалилов. Той е родом от град Ош.

Междувременно от Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че полицаи проверяват нов сигнал за поставено взривно устройство на метростанция “Сенная площадь”. От пресслужбата на метрото потвърдиха, че станцията е затворена, а влаковете преминават без да спират.

Източник: Novini.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *