От 2018 г. цената на “Гражданска отговорност” ще зависи и от нарушенията на шофьора

Цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” от догодина ще бъде различна за шофьорите с и без нарушения, като тези с провинения ще плащат повече. т.нар. система бонус-малус, за която се говори от над 10 години, ще бъде въведена в страната от началото на 2018 г., съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор КФН) Ралица Агайн на конференция, организирана вчера от Асоциацията на застрахователите в България.

До края на месеца информационните регистри и бази данни между МВР и застрахователите ще бъдат свързани, каза Агайн, цитирана от в. “Сега”. Така застрахователите ще може да получават в реално време данни за санкциите на всеки собственик или шофьор на автомобил. Електронният достъп до регистъра ще улесни и самото сключване на застраховки – хората ще посочват само регистрационния номер на колата и на талона, а застрахователят ще получава останалата информация онлайн.

Все още не е известно с колко ще се оскъпят застраховките, тъй като първо трябва да бъде предложен модел на системата “бонус-малус”. Очаква се до дни да е изготвено предложение за модел на системата, а след това той да бъде подложен на обществено обсъждане.

“Различните държави са въвели различни модели, като в повечето случаи цената на застраховките зависи от броя на пътнотранспортните злополуки на всеки един водач. У нас обаче, благодарение на модерните технологии, задължително ще се използва и информация дали участниците спазват правилата за движение по пътищата. Така шофьорите, които са добросъвестни, ще бъдат двойно наградени”, каза Агайн. За нарушителите всеки застраховател ще има право да завишава тарифата си с определени стъпки.

На конференцията бе посочено, че България е на първо място в Европа по тежки пътнотранспортни произшествия с почти 100 смъртни случая на 1 млн. души население. Освен това страната губи огромни средства за лечение на тежко пострадали при катастрофи – между 30 хил. и 50 хил. лв. струва на един такъв пострадал, отбеляза министърът на здравеопазването Николай Петров. В 95% от случаите вината за произшествията е на водача – несъобразена скорост, отнемане на предимство, неправилно изпреварване, употреба на алкохол, изтъкна шефът на “Пътна полиция” Бойко Рановски.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *