Полиция акция

От днес до 3 август е в ход операция по безопасност на движението

От днес на територията на ОДМВР- Шумен е в ход операция по безопасност на движението. Тя е инициирана от ГД „Национална полиция“ , ще се проведе на територията на цялата страна и е във връзка със зачестилите от началото на месеца тежки пътнотранспортни произшествия.

Изготвен е анализ на настъпилите произшествия по вид, с причини и часови диапазони.

Започват засилени проверки на уязвимите места, в това число на пешеходни пътеки, за да се следи дали водачите осигуряват предимство на пешеходците. Контрол ще бъде осъществен и на пешеходци за неправилно и рисково пресичане на пътното платно.

Ще се извърши оглед на пътната маркировка и знаци, осветлението на пешеходните пътеки и при констатирани проблеми ще се изпращат сигнали до стопаните на пътя.

Ще се проверяват водачи на моторни и пътни превозни средства, ще се следи дали са правоспособни, управляват ли технически изправни превозни средства и дали не са седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Водачите на мотоциклети и мотопеди ще бъдат проверявани и за състоянието и видимостта на регистрационния номер, както и за ползване на защитни каски от водачите и пътниците.

Ще се следи за рисковото поведение на тази категория участници в движението по пътищата като навлизане в лентата за насрещно движение, неправилно изпреварване, превишена скорост, поведение, застрашаващо останалите участници в движението.

Водачите на велосипеди ще бъдат проверявани дали използват светлоотразители и жилетки при управлението на велосипед извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост; дали се движат в най-дясната част на пътното платно като няма да се допуска движение в непосредствена близост до други пътни превозни средства, и по места и улици с въведена забрана за движение на този вид превозни средства.

Операцията ще продължи до 3 август.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.