Отец Андрей: Неяденето не означава пост

Енорийският свещеник Андрей Стефанов, който отговаря за храм „Света Параскева“ в град Нови пазар и за още църкви в духовната околия

Предстоят 7 седмици до Вeликден. Вие обявявате чинно службите във фейсбук, увеличават ли се хората в храма?

-Всеки път е различно, а иначе като мой дълг чувствам да оповестя кога ще има служби. Повече са те в първата и последната седмица на поста. Църквата е направила така, че по време на великия пост да се увеличи богослужението, за да може, който желае да присъства и да отдели повече лично време, като по този начин мисълта му да е насочена към приближаване до Бога и да пречистим душата и тялото си.

А дали се увеличават въздържателите на трапезата?

-Действително има хора, които използват настъпването на поста, за да се опитат да спазят някаква тяхна диета, макар че те го наричат пост. Което за мен не е много правилно, защото неяденето не означава непременно пост. Да не забравяме, че дяволът нито яде, нито пие, нито спи, но това не го прави по-свят.

Също така манекенките спазват диети, но по съвсем други причини. Така че не всяко неядене е пост, но все пак радостно е, че се полагат усилия от страна на хората, които може би не са много. Но все пак те се опитват да преодолеят себе си и да направят нещо за себе си, па макар и движени от здравословни или чисто естетически подбуди.

А има ли вариант за къс пост малко преди Великден?

-Църквата е дала порядъка на поста, но всеки го нагажда според себе си. Знайно е, че за възрастни и болни следва постът да е облекчен. Има и такива, които вършат тежка физическа работа. Ако си примерно, миньор, естествено, че няма как да спазиш поста в пълен обем.

Но все пак, да се лишиш от едно ядене през деня, пак е подвиг. Това се стремя да внуша на хората, които се интересуват. Не да се вторачват само в неяденето. Защото, ако неяденето не всеки може да го спази, то по-висшата страна – неосъждането, въздържанието на език, очи и слух, може да го спази всеки и който е млад, и който е болен и стар. Нека да се наблегне на това.

Трябва да сме милостиви към човека, постът няма за цел да го убие, а да го възвиси и човек да разбере, че не трябва да е роб на тялото си, а напротив, тялото трябва да слуша неговата добра воля.

Преди време обявихте акция за изографисване на църквата в Нови пазар, сега нуждае ли се храмът от друго?

-Това, което бяхме запланували относно стенописването, слава Богу успяхме да го направим. Има още бели стени, но по време на кампанията през 2016-та не сме мислели да ги правим. Ако някой ден ние или нашите наследници съберат пари, тези останали части може да се довършат. „Света Параскева“ е един от храмовете в добро състояние в област Шумен.

Вярно е, че пари са нужни за двора, пристройките, но ми се струва малко безмислено да се събират средства за нещо, което не касае пряко църквата.

Нови пазар остава ли с една църква, имаше отреден парцел за втора?

– Вече няма працел. Той беше отдаден с право на строеж, подновява се два пъти, но срокът изтече.

Не съжалявам, защото смятам, че храм е нужен, там където има хора, които да го напълнят. Иначе всичко друго ще бъде струпване на тухли. Ще го направим и какво от това?

Поредният празен храм в нашата страна, от който хората нямат нужда. Един ден, ако имат нужда, Бог ще намери пътищата, по който да бъде направен. Така е било през вековете и така ще е занапред.

Източник: Инфо Шумен

Facebook коментари
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама - 2020!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.