Отварят за посетители уникалната пещера „Бисерна“ от 8 април до 20 май

Уникалната пещера „Бисерна“ край Шумен, известна още като „Зандана“, ще бъде отворена за посетители от 8 април до 20 май, съобщи директорът на природен парк „Шуменско плато“ инж. Васил Василев. „Бисерна“ е най-дългата (2 200 м) и най-красивата пещера на Шуменското плато. През последните години тя беше благоустроена по проект по ОП „Околна среда“, но основно се използва за научни цели. В пещерата живеят 14 вида прилепи, затова достъпът на посетители е изцяло съобразен с опазването им.

Пещерата ще бъде отворена за посещения от 8 април до 20 май. Този период е съобразен с размножаването на пещерните обитатели. „През май обикновено се ражда по едно малко прилепче и запазването на вида и поколението е от първостепенна важност за нас като институция“, подчерта Василев. Следващият период на достъп ще започне през август и ще продължи до края на октомври, когато прилепите са прибират в пещерата за зимен сън.

Освен прилепите, под защита са и карстът, и образуванията в пещерата. Затова достъпът на посетители е строго регламентиран, предупредиха от природния парк. Експертите напомнят, че при посещението на хора се нарушава топлинният баланс, тъй като се повишава температурата в пещерата. При дишането си ние издишаме въглероден доксид, който реагира с водните пари в пещерата и се превръща в киселина, а тя разрушава карстовите образувания, обясни инж. Василев.

Във връзка с опазване на каста и популацията от прилепи, групи за посещение ще се приемат само след предварително записване на телефон 054/800-765 или на електронна поща shplsto@hotmail.com. Посещението ще става само в делнични дни.

Първата група ще бъде посрещана от 10 ч., а престоят ще бъде по около един час. Общо за деня ще се допускат 4 групи. Те трябва да са съставени минимум от 8 души, а максимумът е 12 души. За туристическата услуга ще се заплаща 10 лв. на човек, като плащането ще става на място, при самото посещение.

До пещера „Бисерна“ експертите от парка препоръчват да се стигне пеша, тъй като горската пътека не е подходяща за автомобили, тясна е и по нея има вода, която изтича от пещерата. Пешеходните маршрути са два. Първият започва от парк „Кьошкове“ – маркиран е с бяло-оранжева маркировка. Това е маршрут М2 „Урок по горската пътека“. Другият начин да се стигне до „Бисерна“ е от разклона за Шуменската крепост по пътя за вилата на община Шумен. Поставена е указателна табела, табели има и по целия този маршрут.

Превозните средства могат да се паркират на асфалтовия път преди завоя за вилата на Общината, или малко по-навътре в гората, където има пейки и е по-широко. Оттам се върви пеша по указателните табели. Разстоянието от Крепостта до пещерата е около 2 км. Служителите на ПП „Шуменско плато“ ще инструктират посетителите за безопасното преминаване през Бисерна. Маршрутът вътре в пещерата е дълъг около 800 метра.

За безопасна разходка в самата пещера е необходимо да имате топла дреха, тъй като вътре температурата е между 9 и 11 градуса през цялата година, а влажността е 100%. Трябва да се стъпва внимателно, защото поради високата влажност настилките са хлъзгави и обувките трябва да са подходящи за такива условия. Забранено е пипането и чупенето на карстовите образувания. Посетителите трябва да вървят само след водача, без да се отклоняват от пътеката.

Прилепите не се пипат, а снимането е забранено, предупреждават от природния парк. Определени са места за снимки, където няма прилепи. Експертите предупреждават още да се стъпва внимателно по стъпалата и да не се надвесваме над парапетите, особено където преминават подземните води. Задължително се движете в групата и не се отклонявайте, съветват още от парка.

Източник: radian.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *