Отборът на Огнян Симеонов спечели първо място на AUBG Multitalent Quest

Първо място спечели отборът на Огнян Симеонов от 11А клас на ПГПЧЕ “Н.Вапцаров“ в дисциплината социално предизвикателство на провелото се в Благоевград състезание AUBG Multitalent Quest, съобщиха от училището. Огнян получава и специалната награда- Лятна академия от University for Kids.

„AUBG Multitalent Quest е едно изключително интересно състезание, което препоръчвам на всички ученици от 11-ти клас. То се провежда в два кръга, изцяло на английски език.“ разказва победителят Огнян Симеонов от Езиковата гимназия.

Социално предизвикателство “SOCIAL Challange Hack” е дисциплината в състезанието AUBG Multitalent Quest, в която единадесетокласници от цялата страна трябва да представят амбициозни, уникални, смели и гениални начини за решение на настоящ социален проблем. Всеки отбор представя неговите идеи как да подобрим нашето обществото.

Ето и отборът, който спечели – Огнян Симеонов, Симона Колева, Мила Марчева и Даяна Михайлова, известни още като “Label Breakers”. Те отбелязаха завидните 97.94%

„Първият кръг представлява попълване на онлайн регистрация, която включва въпроси като “Кой е любимият ви предмет в училище и защо?” или “Избройте най-големите си постижения”, но най-важната част от този кръг е CV видеото.

Всеки участник трябва да запише видео с максимална дължина 2 минути, където трябва да представи себе си, своите хобита, интереси и постижения. След като отговори на въпросите и видеото е качено, комисия оценява кандидатурата на всеки един участник и избира най-добрите 64 участници, които отговарят на редица критерии, като креативност, амбициозност и др.

Вторият кръг се провежда в кампуса на Американския университет в България, в Благоевград. В него всички класирани ученици се състезават в 4 категории-математика, дебати, социално предизвикателство и спорт/изкуство. Учениците се разпределят в 16 различни отбора за подобряване социализирането между участниците от различни краища на България.

Всеки отбор се състои от 4 души, а всеки участник се явява на две от дисциплините – дебати и социалното предизвикателство. Дебатите се водят между два отбора като единият подкрепя дадено твърдение, а другият го отхвърля.

Темите са изключително разнообразни и интересни. Темата, по която дебатира моят отбор беше: “Пушенето на публични места трябва да бъде забранено” и ние бяхме опозиция. Уловката при дебатите е, че всеки участник се оценява индивидуално. Дори отборът му да загуби дебата, ако даден участник се е представил много добре, той ще получава високи точки. Другата групова дисциплина е социалното предизвикателстово. В тази дисциплина нашият отбор спечели първо място.

Нашият отбор дебатира по проблема: “Хората с увреждания имат затруднения да станат част от българския работен пазар.” Тук оценяването е групово и еднакво за всички членове от отбора. Едно от най-важните неща е да се сработите като отбор и да можете да представите идеята си ефективно, което не е много лесно с хора, с които срещаш за първи път.

Третата категория е математика. Тя се състоеше от 30 задачи, от които 22 с избираем отговор и 8 с отворен отговор.

Четвърта категория също беше много интересна. При нея участниците избират или да покажат своят артистичен талант – танц, песен, изпълнение на музикален инструмент, или да покажат спортни умения. И двете дисциплини са страхотни, имаше хора с всякакви уникални таланти. Имаше изпъленине на цигулка, гравиране на чаши. В спортната дисциплина се преминаваше трасе с препятствия за възможно най-кратко време.

Всички категории показват колко “мултиталантливи” са всички участници и позволяват на всеки да покаже своите умения.

Участието в това състезание беше страхотно. Не само се запознах с много талантливи млади хора на моята възраст, но научих много нови неща и развих своите умения. Препоръчвам това състезание на всеки!“, разказва още Огнян.

Огнян е част от отбора спечелил Златна награда на международното IT състезание Cyberfair, със сайт за скалните забележителности в България (www.rocktreasures.uchenici.bg). Той е участвал в четири проекта по програмата Еразъм+ в Унгария, Полша, Португалия и Чехия. Лауреят е на националната олимпиада по астрономия за 2016 г. Огнян впечатли журито с неговия обстоен и критичен анализ на зададения социален проблем, уточняват още от училището.

Източник: topnovini.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *