„ОРЕШЕ“ – вино с характер

„ОРЕШЕ“ – вино с характер

Карам към Ореше – Зайчино ореше – село, близо до Нови пазар. Веднага след отбивката от магистралата намалям скоростта, за да се насладя на все още красивите и пълнещи очите зелени пейзажи. Малки горички, зеленина, хълмчета и долинки, прилежно подредени лозови насаждения. Премигвам… Чувствам се като в Тоскана.
Имам среща със Живко Даскалов – лозар, производител на вино „ОРЕШЕ“ и редовен участник във Фермерски пазар – Варна.

Винарството отдавна се е превърнало в нещо индустриално. Виното се прави бързо, лесно, с машини. Но все още има винари, които не ламтят за голяма печалба и правят виното си с дух“, казва ми Живко. Той добавя, че в лозарството в България, неговите около 200 декара лози и неголяма овощна градина, не са кой знае какво. Въпросът обаче е съвсем друг. Нека се върнем малко назад във времето…

Преди да започне да се занимава с лозарство, варненецът учи в чужбина. Мисли си, че ще отглежда аквакултури – миди, стриди. Животът обаче му е подготвил друго. Лозарството не е ново за него, тъй като дядо му имал лози по соца, правел алкохолни напитки и имал собствена кръчма в мазето на къщата им във Варна. Баща му решил да продължи с лозарството и засял около 200 декара лози в Зайчино ореше. Когато Живко се върнал след завършването на образованието, го чакали да помага. Така стридите и мидите били забравени и се превърнали… в грозде.
За да навлезе в занаята, решил първо да стане чирак. Кандидатствал по програма и отишъл да трупа опит в малка семейна винарна в Легурия, Италия. Там помагал, задавал въпроси, брал грозде, правил вино, записвал си, с една дума – учил. Сприятелил се с италианския технолог на винарната, с когото започнал малко по-късно личния си проект – вино „ОРЕШЕ“.

Момчето, при което се учех в Италия, ми казваше, че виното е илюзия – ако я създадеш, работи за теб. Но трудното е да я създадеш – разказва ми Живко. Той и технологът черпят опит от италианската винарна и се стремят да правят вино с характер. В Италия от около 20-25 години работят само с техни сортове грозде, обяснява лозарят – защото разбрали, че са по-добри от френските, тъй като растът на местна почва, в местни условия и имат по-добри качества. Затова и Живко се надява един ден в България да се отглеждат предимно родни сортове. Той например има Варненски мискет и предлага на Фермерския пазар бяло вино от него, както и Пино гри. От червените вина има Мерло, Каберне и Розе от сира. Гледа и други десертни сортове, които продава на клиенти.

Докато правя снимки на лозята идват 2 джипа, микробус и две коли с клиенти. „Опашка като днешната дава смисъл на това, което правя“, казва ми по-късно Живко и добавя, че така има стимул да продължава напред. А той определено има бъдещи планове. Първият е голяма машина, с която да коси, подрязва и да оформи 200-та си декара насаждения като… в Тоскана!

Иначе споделя, че виното му е с характер и е силно повлияно от Италия – нали технологът е италианец?! Отглежда насажденията си максимално натурално и чисто. Има по-нисък добив, заради по-песъчливата и глинеста почва, но гроздето е с по-концентриран вкус и по-богат аромат, което е огромно предимство.
А виното му – виното е фино, ароматно и с дълъг послевкус. С наполовина италиански и наполовина български характер. Направено от български и френски сортове, гледани в българска почва в тоскански стил. С една дума – вино с характер.

Ако искате да опитате „ОРЕШЕ“ или вече сте го пробвали и сте харесали специфичния му вкус и характер, елате на Фермерски пазар – Варна.
Всяка събота от 11:00 до 15:00 часа в МОЛ Варна ЕАД, ниво -2
Всяка неделя от 11:00 до 18:00 часа пред Фестивален и конгресен център – Варна
Очакваме ви!

Автор и снимки: Екатерина Желязкова

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *