Оправдаха Силвия Дънекова! (Видео)

Рекордьорката ни на 3000 м с пр. Силвия Дънекова бе оправдана за положителната си проба на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

След няколкомесечно протакане, най-после комисията към БОК излезе с решение вчера, в което се описват мотивите за оправдателната „присъда” на атлетката.
Сега се чака 14-дневният срок за обжалване, на което право имат БФЛА и респективно ИААФ.

Припомняме какво уточниха от БФЛА преди месец да случая на Дънекова, като ни разясниха какъв е редът за разглеждане при подобни случаи.

От ИААФ са взели решение, че Дънекова не е достатъчно елитен състезател, за да вземат отношение по допинг разследването й и затова то е пренасочено към националното тяло – а именно Дисциплинарната комисия на БОК.

От няколко години самите национални федерации не водят допинг разследвания, а налагат само наказанието. Т.е. БФЛА ще трябва да се съобрази с решението на Комисията към БОК, като наложи взетата санкция или по-голяма, или оневини спортиста. Наказанието може да се оспорва в Арбитража към БОК или към Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

Силвия Дънекова доказа своята невинност за употреба на забранени вещества, за което беше обвинена непосредствени преди Олимпийските игри в Рио през август.

В понеделник тя беше онеправдана от Дисциплинарната комисия към БОК, която трябваше да вземе решение относно наказанието й.

BGathletic.com ЕКСКЛУЗИВНО НИ ПОКАЗВА ДОКУМЕНТА, С КОЙТО ДЪНЕКОВА Е ОНЕВИНЕНА:

„Решението е от понеделник (б.а. 24 април). Онеправдана съм, сподели добрата новина Дънекова пред BGathletic.com. „Мога да се състезавам обаче след 14-дневен срок, който може да се оспорва решението. Това може да направи само БФЛА, но аз не вярвам да го стори. Това не е само победа за мен, а за цялата българска лека атлетика, за целия български спорт дори. Явно битката е възможна и аз го доказах. Този период от 14 дни е много важен, но не вярвам, че някой ще оспорва невиността ми.”

„На чист юридически език – невинна съм. Много исках да видя финал на тази история, защото девет месеца се измъчих. Първо чаках решение на УАДА, те решиха да пренасочат случая ми към ИААФ, а те към БФЛА, от където не могат да вземат решение, а се обърнаха към БОК. От БОК сформираха Дисциплинарна комисия, която се снабди с всички документи по случая ми. Изслушаха ме на 10 април, а в понеделник излязоха с решение, че няма достатъчно доказателства и дори неволно не съм нарушила допинг правилата на УАДА.”

“Учудих се от себе си. Не вярвах, че ще мога да изляза от този шок, в който изпаднах през август. Не ми беше лесно през цялото време. Борих се сама. Затова сега е един щастлив момент. Така както сама си покривах нормативите за големи първенства, така и сега сама се борих. Но явно битката срещу институциите е възможна и това трябва да е пример за всички, Трябва всички да се поздравим с победата, която е за целия български спорт“, каза още тя.

Източник: gong.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *