Опасни ли са старите панелни блокове (видео)

Милион и половина българи живеят в над 700 000 панелни жилища, разположени в 20 000 сгради в цялата страна, съобщава NOVA.

Падащи мазилки, пукнатини в конструкциите и рушащи се козирки са само част от проблемите, които се появяват в тези постройки.

Тази седмица беше белязана от тежък инцидент в Силистра. Жена полетя от четвъртия етаж с балкона си.

Това съвсем не е първият такъв инцидент . През 2014 г. балкон на апартамент се срути в панелен блок в Шумен. Същата година отломка от фасада политна от петия етаж и едва не уби жена в Бургас. Панел се отцепи от последния етаж и помете долната тераса в Лом. Огромна плоча падна в Бургас и се разби пред вход. През 2017 г. мазилка от панелен блок едва не уби 6-годишно дете в Перник.

Показателен е случаят с панели на блок 208 в столичния квартал „Надежда”. Той се разцепи през 1998 г. Две години по-късно обитатели на жилищата, където се появи пукнатината, бяха евакуирани. Компрометираната конструкция обаче все още не е разрушена. Заповед за събаряне отдавна е издадена, но процедурата се бави.

След рестарта на националната програма за саниране през миналата година се оказва, че най-малко сгради са обновени в София – едва пет, а най-много в Благоевград – 93. При лоша поддръжка обаче дори по-новите сгради и тераси са опасни, а потенциална жертва може да е всеки.

Някои от най-старите панелни блокове имат нужда от спешни ремонти заради падащи мазилки и пукнатини в самите конструкции на панелите. Над 95% от жилищата обаче са в частни ръце и именно собствениците трябва да се погрижат за укрепването на конструкциите в блоковете, в които живеят.

За всеки блок трябва да се изготви технически паспорт, който да посочи какви мерки да се предприемат, за да може жилището ни да „живее” възможно най-дълго. Така и инцидентите с пострадали хора да станат все по-малко.

Източник: vesti.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Един коментар

  1. Лошите климатични условия и проливните дъждове са една от причините за амортизирането на старите панелни блокове в страната. Те все по-често се наводняват, елементи от тях се чупят и падат. Това е опасно както за живеещите в тях, така и за минувачите. Хиляди панелни блокове в цялата страна са в окаяно състояние и се нуждаят от ремонт.

    “Собствениците имат ангажимент да оправят своята собственост, ние само даваме предписания със съответните срокове. До края на годината всички обекти трета категория и нагоре трябва да имат технически паспорти, което ще реши много проблеми”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *