Окръжната прокуратура в Шумен протестира текстове в общински правилници, позволяващи на председателите на общински съвети да се разпореждат еднолично със средства за издръжка на местните парламенти

Тестове в правилниците за организацията и дейността на общинските съвети в Хитрино, Никола Козлево и Нови пазар са били протестирани от Окръжната прокуратура в Шумен по реда на надзора за законност през ноември.

Атакувана е била разпоредбата в тях, според която председателят на местните парламенти в трите общини еднолично упражнявал контрол върху изразходването на средствата, предназначени за издръжка на общинските съвети.

Основанията на държавното обвинение за протестите пред Административния съд в Шумен се съдържат в Закона за местното самоуправление и местната администрация, където осъществяваният контрол върху изпълнението на бюджета е възложено на общинския съвет, а не на неговия председател. В законодателството не се предвиждат функции на председателя на общинския съвет по отношение на общинския бюджет.

Протестите на Окръжната прокуратура в Шумен до Административния съд в града са подадени чрез общинските съвети.

Пресслужба на Апелативна прокуратура – Варна
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *